Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Doelgericht en persoonlijk: elke tumor z’n eigen achilleshiel

19 juni 2012

Oratie: dhr. prof.dr. S. de Jong, 16.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Doelgericht en persoonlijk: elke tumor z’n eigen achilleshiel

Leeropdracht: Preklinische en Translationele Oncologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

De oratie van prof. dr. Steven de Jong gaat over onderzoek naar kanker. Kanker is een veelvoorkomende ziekte en belangrijke doodsoorzaak wereldwijd. Dat klinkt alsof het één ziekte is, maar er worden tegenwoordig al meer dan honderd verschillende soorten kanker onderscheiden. Vaak worden die nog verder opgesplitst in subtypen. Naast de chirurgische behandeling zijn er in de loop van de tijd chemotherapeutische behandelingen ontwikkeld, die min of meer specifiek op de kankersoort zijn afgestemd. Helaas is het ontwikkelen van resistentie voor deze cytostatica en radiotherapie een groot obstakel voor het effectief behandelen van kankerpatiënten.

Door de toegenomen kennis heeft men een aantal tumorkenmerken kunnen definiëren, waartegen doelgerichte medicijnen zijn ontwikkeld. In de kliniek zijn er al medicijnen die bewezen hebben dat aangrijpen op een specifiek tumorkenmerk heel effectief kan zijn. Een dergelijk medicijn remt een eiwit, dat een continu groeisignaal in de tumorcel afgeeft, kortom de achilleshiel van deze kanker. De Jong zal twee voorbeelden geven van zijn onderzoek dat aangrijpt op een ander tumorkenmerk, namelijk verminderde apoptose (geprogrammeerde celdood). Tevens zal hij daarmee illustreren hoe resultaten met doelgerichte middelen in het lab vertaald worden naar de kliniek.

Het remmen van één tumorkenmerk lijkt niet voldoende te zijn om de groei van een kanker definitief te remmen, vooral omdat resistentie tegen deze medicijnen optreedt. Dat betekent dat doelgerichte medicijnen gecombineerd moeten worden voor een zo effectief mogelijke therapie. Daartoe worden de verschillende tumoren nu uitgebreid in kaart gebracht om straks te kunnen voorspellen welke doelgerichte combinatie gegeven moet worden aan welke kankerpatiënt.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:03
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 27 maart 2024

    RUG/UMCG onderzoekers ontvangen prestigieuze onderzoeksbeurs

    RUG/UMCG-wetenschappers Mark Hipp, Bart Eggen, Moniek Tromp en Marleen Kamperman zijn samen met collega’s betrokken bij vier van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia.