Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Matthijs Bierman Alumnus van het Jaar 2012

26 juni 2012

Matthijs Bierman, directeur Triodos Bank Nederland, is door de Rijksuniversiteit Groningen verkozen tot Alumnus van het Jaar 2012. De prijs wordt hem op 3 september uitgereikt door Rector Magnificus Elmer Sterken, tijdens de Opening van het Academische Jaar in het Academiegebouw van de RUG.

De RUG beschouwt haar alumni als ambassadeurs van de universiteit. Na hun studietijd in Groningen manifesteren zij zich, verspreid over de wereld, in de samenleving. Sinds 2009 eert de RUG jaarlijks een alumnus of alumna die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij, de wetenschap of de cultuur: de Alumnus van het Jaar. Deze prijs is zowel een uiting van waardering als van aanmoediging. De alumnus van het jaar geldt als een belofte voor de toekomst én is een inspiratiebron voor anderen.

Maatschappelijk geëngageerd

Matthijs Bierman (1964) is in 1991 aan de RUG afgestudeerd in zowel bedrijfskunde als in Nederlands recht. Na onder meer enkele jaren ontwikkelingswerk in Botswana trad hij in 1996 in dienst van de Triodos Bank. Sinds 2003 is hij directeur van Triodos Bank Nederland. Met zijn keuze voor deze ideële bank maakte hij zijn ambitie waar leiding te geven in een maatschappelijk geëngageerde organisatie.

Duurzaamheid

De RUG, die het thema duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, viert in 2014 haar 400-jarig bestaan onder het motto ‘4 ∞ For Infinity’. De Alumnus van het Jaar 2012 brengt het streven naar een duurzame samenleving, met aandacht voor de toekomst en de volgende generaties, in zijn eigen sector in de praktijk. Tegen alle tendensen in is de Triodos Bank gestaag door blijven groeien, geleid met durf, doorzettingsvermogen en trouw aan zijn beginselen.De RUG vindt het een grote verdienste dat Bierman, in tijden van financiële crisis en een toch wel wat beschadigd imago van de financiële wereld, een inspirerend voorbeeld geeft en laat zien dat duurzaam ondernemen succes kan opleveren.

Uitreiking prijs

De prijs voor de Alumnus van het Jaar bestaat uit een speciaal ontworpen beeld van de Groninger kunstenaar Jan Steen. Rector Magnificus Elmer Sterken zal deze prijs aan Bierman uitreiken op 3 september, bij de feestelijke opening van het academische jaar in het Academiegebouw. Tijdens de Zomerceremonie op 6 juli, waarmee de RUG het jaar afsluit, zal een videoboodschap van Bierman vertoond worden. De vorige winnaars van de Alumnus van het Jaar verkiezing waren achtereenvolgens Jeroen Smit, Jelle Brandt Corstius en Stine Jensen.

Noot voor de redactie

- Nadere informatie over de Alumnus van het Jaar verkiezing: Yvonne Jordens, jury-coördinator, Alumnirelaties & Fondswerving, RUG, y.m.jordens-streng rug.nl, tel. 050-363 4684.
- Het zomernummer van Broerstraat 5 verschijnt deze week met de Alumnus van het Jaar op de cover. Het alumnimagazine van de RUG opent met een openhartig interview met Bierman.
- In de aflevering van 4 juli van Unifocus, het online videomagazine van de RUG, zal een item met quotes van Matthijs Bierman gewijd worden aan diens uitverkiezing.

Laatst gewijzigd:03 september 2021 11:28
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...