Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

10de Kinderuniversiteit Groningen: ‘Weet jij hoe je lichaam werkt?’

11 juni 2012

Op vrijdag 15 juni 2012 geeft prof. dr. Ingrid Molema een college over bloedvaten aan meer dan 500 basisschoolkinderen aan de Kinderuniversiteit Groningen. Het is een extra feestelijk college omdat de Kinderuniversiteit voor de 10de keer georganiseerd wordt. Alle basisscholen uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe kregen enkele weken geleden een uitnodiging om deel te nemen. Binnen twee dagen had het maximaal aantal deelnemers zich opgegeven.

Tenminste twee keer per jaar vindt binnen de Rijksuniversiteit Groningen de Kinderuniversiteit plaats. De Kinderuniversiteit bestaat uit een leerzaam college van een echte professor, speciaal voor kinderen uit het basisonderwijs. Aan het college is een bezoek aan het Universiteitsmuseum gekoppeld. Daarnaast is er voor de deelnemende scholen een lespakket ontwikkeld waarmee de jonge studenten zijn voorbereid op hun bezoek aan de Kinderuniversiteit.

Aan de tiende Kinderuniversiteit wordt college gegeven door prof. dr. Ingrid Molema hoogleraar Levenswetenschappen aan de Faculteit Medische Wetenschappen.  In haar college zal zij ingaan op de werking van bloedvaten. Prof. Molema is een internationaal erkend expert op dit gebied. Voor deze gelegenheid legt zij in begrijpelijke taal uit hoe dit belangrijke onderdeel van het menselijk lichaam werkt en waarom het zo interessant is om er meer over te weten.

Na het college gaan de leerlingen van de Kinderuniversiteit op de foto op de trappen van het historische Academiegebouw, daarna volgt een bezoek aan het Universiteitsmuseum. Hier leren de kinderen alles over de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen en maken ze ook kennis met het pas geopende Anatomisch Theater, moderne (Australische) Aboriginalkunst en de eeuwenoude wortels van deze cultuur.

De Kinderuniversiteit is een van de activiteiten van het Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland, een programma van de RUG, de Hanze Hogeschool en de basisscholen uit de regio. Nadere informatie en sfeerimpressies zijn te vinden op de website van de Scholierenacademie (www.rug.nl/kinderuniversiteit). De organisatie ligt in handen van de RUG Scholierenacademie en het Universiteitsmuseum.

Het college van prof. Molema wordt twee keer gegeven; om 9.30 uur en om 11.30 uur in de Offerhauszaal van Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (Broerstraat 5). Pers is van harte welkom, na afspraak.
Contact:

Arjen Dijkstra, coördinator van de Scholierenacademie

Prof. dr. Peter Barthel, rector Scholierenacademie,

Prof. dr. Ingrid Molema, hoogleraar Levenswetenschappen

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:50

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 10 juni 2021

  Betere gezondheid bij 75-plussers met eigen gebit

  75-plussers die hun eigen gebit nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit.

 • 01 juni 2021

  Anticonceptiepil veroorzaakt geen depressieve klachten

  In volwassenen vrouwen veroorzaakt de anticonceptiepil geen depressieve klachten. Dat concludeert arts-onderzoeker Anouk de Wit van het Universitair Medisch Centrum Groningen samen met medeonderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het...