Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Legionellabesmetting bij opleidingen Tandheelkunde en Mondzorgkunde UMCG

21 mei 2012

Recent is de legionellabacterie aangetroffen in de waterleiding het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) van het UMCG.

Om de bacterie grondig te kunnen bestrijden, heeft het UMCG moeten besluiten alle patiëntenzorg in het CTM voor tenminste één week op te schorten. Voor de spoedzorg van het CTM zal worden uitgeweken naar een andere locatie.

De waterleiding van het CTM is gescheiden van de waterleiding van de rest van het UMCG. Patiënten en medewerkers van andere afdelingen hebben hierdoor geen risico op besmetting gelopen. Dit betekent dat ook de afdelingen Kaakchirurgie en Orthodontie gewoon open zijn.

Patiënten die in de afgelopen periode het CTM bezochten zijn per brief geïnformeerd. Het zou kunnen zijn dat patiënten tijdens dat bezoek in contact zijn gekomen met water dat met de legionellabacterie besmet is. Als dat is gebeurd, is er een kleine kans dat zij ziekteverschijnselen krijgen, variërend van milde griepachtige verschijnselen tot in het ernstigste geval een longontsteking. Patiënten die in de eerste twee tot drie weken na hun bezoek aan het CTM last hebben gekregen van (ernstige) luchtwegklachten met koorts, wordt gevraagd contact op te nemen met hun huisarts. Ook medewerkers van het CTM en studenten van de opleidingen Tandheelkunde en Mondzorgkunde zijn op de hoogte gebracht.

De maatregel heeft ook invloed op de opleidingen tot tandarts, mondhygiënist en tandartsassistent. Er kan in de komende week geen patiëntgebonden onderwijs gegeven worden, en ook de practica in het CTM-skillslab, dat is aangesloten op dezelfde waterleiding, kunnen voorlopig niet doorgaan. Dit kan invloed hebben op de studievoortgang van studenten.

Besmettingen met de legionellabacterie verlopen vaak symptoomloos en zijn dan onschuldig. Als er al sprake is van infectie, is het goed te weten dat de ziekte niet van mens tot mens kan worden overgedragen. De tijd tussen besmetting en het eventueel optreden van klachten (de incubatietijd) is doorgaans 2 tot 19 dagen.

Het UMCG betreurt deze situatie zeer. Uiteraard worden alle noodzakelijke maatregelen genomen om de legionellabacterie te verwijderen en eventuele nieuwe besmettingen te voorkomen.

Patiënten die langer dan drie weken geleden het CTM bezochten en geen klachten hebben ontwikkeld, hoeven zich geen zorgen te maken.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:49

Meer nieuws