Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Venus voor de Zon, Rijksuniversiteit Groningen organiseert waarneemactie

21 mei 2012

In de vroege ochtend van woensdag 6 juni 2012 vindt een bijzondere astronomische gebeurtenis plaats. De planeet Venus trekt als een zwarte erwt voor de Zon langs.

De laatste keer dat dit gebeurde was op 8 juni 2004, de eerstvolgende keer is op 11 december 2117. Voor de meeste van de huidige aardbewoners is het dus de laatste kans om het te zien.

De sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen organiseren een waarneemsessie op de Vismarkt in het centrum van Groningen. De Discovery truck van de Rijksuniversiteit fungeert als ‘mission-control’.

Vroeg

De waarneemsessie start om half zes, kort na zonsopkomst. Bij goed weer is vanaf zes uur de Zon en Venus zichtbaar vanaf de Vismarkt; om zeven uur is het bijzondere verschijnsel weer voorbij. Op de Vismarkt staan telescopen opgesteld en zijn zogenoemde eclipsbrillen aanwezig om het verschijnsel veilig te volgen. Sterrenkundigen van de universiteit geven uitleg over dit bijzondere fenomeen. Speciaal voor deze gelegenheid is café-restaurant Huis De Beurs geopend vanaf half 6 voor koffie/thee en een klein ontbijt (op eigen kosten).

Binnen-Mongolië

In Nederland zijn de omstandigheden echter niet ideaal; de Zon staat laag boven de horizon en alleen het laatste stukje van de zogenoemde Venus-overgang is te zien. De Groningse sterrenkundige Theo Jurriens gaat daarom naar Hohhot , Binnen-Mongolië in China, om het verschijnsel te bekijken. ‘Hohhot heeft een betere klimaatstatistiek dan Groningen en bovendien is in Hohhot de complete Venus overgang van begin tot eind te zien,’ zegt Jurriens. Vanaf de Vismarkt wordt zo mogelijk ‘live’ geschakeld met Hohhot. Beelden van het begin van de overgang zijn dan ook te zien vanuit China.

Zelf meten

Bezoekers worden aangemoedigd de app ‘Venus transit’ op hun smartphone mee te brengen. Voorafgaand aan het fenomeen is de app een handige informatiebron. Op 6 juni kan de app worden gebruikt voor het meten van de zogenoemde ‘uittrede’ tijdstippen oftewel einde van de overgang. Door het te meten en te vergelijken met andere waarnemers op de aardbol kan de afstand Aarde-Zon worden bepaald. De prachtige website www.transitofvenus.nl geeft een goede uitleg over de app.

Noot voor de pers

Meer informatie:
- Marlies Spijkman, spijkman@astro.rug.nl
- Theo Jurriens, t.a.jurriens@rug.nl 06 53 81 69 59. Hij is t/m 2 juni nog in Nederland. Zijn Venus-avontuur is ook te volgen via @wegisdezon.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.