About us Latest news News News articles

Biografieprijs voor onderzoekster Eva Rovers

26 april 2012

Cultuurhistorica Eva Rovers van de RUG heeft de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs 2012 gewonnen. Ze won deze prijs met haar biografie over kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller, de grondlegster van het gelijknamige museum in Otterlo. Rovers is in november 2010 gepromoveerd op deze biografie, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is zij verbonden aan het Biografie Instituut van de RUG en schrijft zij een biografie over Boudewijn Büch.

De Biografieprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in een van de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De prijs is genoemd naar verzetsstrijder en radiomaker Erik Hazelhoff Roelfzema, de 'Soldaat van Oranje'. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Voor de biografie De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) kon Rovers gebruikmaken van een kist met 3400 brieven. Uniek bronnenmateriaal, waarmee Rovers een nieuw licht werpt op de bekendste kunstverzamelaarster van Nederland. Kröller-Müller blijkt inderdaad van groot belang te zijn geweest voor de acceptatie van moderne kunst in Nederland. Aan haar verzamelwoede lag niet zozeer een grote kunstliefde als wel een bijna religieuze missiedrang ten grondslag, zo betoogt Rovers. En hoewel Kröller-Müller het grootste deel van haar leven in Nederland heeft gewoond, blijkt haar Duitse afkomst tot haar dood een grote rol te hebben gespeeld in haar opvattingen over kunst en politiek.

Rovers is verbonden aan het Biografie Instituut van de Faculteit der Letteren van de RUG. Daar werkt ze aan de biografie van schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch . Het is de bedoeling dat deze biografie over ongeveer drie jaar verschijnt bij uitgeverij Atlas.

Contact en meer informatie

- Eva Rovers

- Biografie Instituut RUG

- Eerder persbericht over promotie Rovers: Uniek bronnenmateriaal in biografie Kröller-Müller