Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Collegevoorzitter Sibrand Poppema benoemd voor nieuwe periode van vier jaar

26 april 2012

De Raad van Toezicht van de Rijksuniversiteit Groningen heeft collegevoorzitter prof. dr. Sibrand Poppema per 1 september 2012 benoemd voor een nieuwe periode van vier jaar als voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. De nieuwe termijn loopt tot 1 september 2016.

Mr. Rein Jan Hoekstra, voorzitter van de Raad van Toezicht, roemt de inspirerende wijze waarop Poppema in de afgelopen vier jaar leiding heeft gegeven aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De internationale positie van de universiteit is versterkt, de concurrentiekracht van de instelling is toegenomen, de individuele kwaliteit van onderzoekers en docenten wordt gestimuleerd en de universiteit biedt studenten een uitdagende omgeving waarin presteren wordt beloond. Valorisatie van de kennis van de universiteit wordt samen met het UMCG krachtig ter hand genomen.’

Hoekstra constateert dat Rijksuniversiteit Groningen er goed voor staat, zoals blijkt uit de stijging van de universiteit in internationale rankings. Publicaties in de pers laten bovendien zien dat de universiteit de beste werkgever in de sector is.

De komende jaren wachten de universiteit nieuwe kansen en uitdagingen. Poppema wijst op het toenemen van de internationale concurrentie. ‘De Rijksuniversiteit Groningen kan die slag aan. We zijn financieel gezond en onze onderzoekers scoren uitstekend in EU-programma’s.’ Belangrijk daarbij is dat het College van Bestuur en de faculteiten heldere keuzes hebben gemaakt rond Healthy Ageing, Energy, Sustainable Society en het toponderzoek in onder andere het Zernike Institute for Advanced Materials.

Maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van onderwijs krijgen ruim aandacht in het universitaire beleid. Poppema: ‘We bieden een stimulerende omgeving voor studenten die willen en kunnen studeren. Excellente studenten gaan we nog verder uitdagen. Contacten met alumni en andere betrokkenen in de samenleving dragen bij aan de kracht en de zichtbaarheid van de universiteit.’

Prof. dr. Poppema heeft veel internationale contacten. Onlangs werd hij nog benoemd tot honorair consul van de Republiek Korea; ook is hij bestuurslid van de Association of Arab and European Universities (AEUA).

De benoeming per 1 september is een tussentijdse benoeming na een eerste periode van vier jaar. De oorspronkelijke benoemingstermijn bedroeg zes jaar en zou eindigen in 2014, het jaar waarin Poppema de leeftijd van 65 jaar bereikt. De nieuwe benoeming vindt mede plaats in het licht van de veranderende maatschappelijke opvattingen over de leeftijd waarop mensen hun officiële loopbaan afronden.

Poppema ontvangt met ingang van 1 september 2012 een bezoldiging conform de in dat jaar geldende WNT-norm.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....