Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

 Multiple Sclerose, een progressief probleem

06 maart 2012

Oratie: dhr. prof.dr. L.A. ’t Hart, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Multiple Sclerose, een progressief probleem

Leeropdracht: Neuroimmunologie, vanwege de Stichting Biomedical Primate Research Centre

Faculteit: Medische Wetenschappen 

 

De oratie van prof.dr. Bert ’t Hart gaat over zijn onderzoek naar de ziekte multipele sclerose (MS). Dat onderzoek behoort tot het vakgebied van de neuro-immunologie, waarin de interactie tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem centraal staat. Het immuunsysteem speelt een centrale rol in de afweer tegen infecties en kanker, maar kan ernstige (auto-immuun)ziektes veroorzaken wanneer het zich tegen de eigen weefsels en organen richt. De ziekte MS is daar een voorbeeld van.

MS is na trauma de belangrijkste neurologische ziekte bij jongvolwassenen; 1 op de 1000 heeft MS. MS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte wordt veroorzaakt door een aanval van het immuunsysteem op het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. Het doelwit van de aanval is de isolerende myelinelaag rond de zenuwbanen in het centraal zenuwstelsel. Binnendringende immuuncellen veroorzaken een cascade van reacties, die leidt tot lokale ontstekingshaarden, waarbij in eerste instantie de myelinelaag maar later ook de zenuwbanen en zenuwcellen worden vernietigd. Afhankelijk van de plaats in het brein of ruggenmerg waar de immuunaanval plaatsvindt, kunnen meer of minder ernstige neurologische storingen optreden.

Het doel van de samenwerking tussen het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk en de afdeling Medische Fysiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen is de ziektemechanismen in MS beter te begrijpen en op basis van deze kennis nieuwe behandelingsvormen te ontwikkelen. Het onderzoek is vooral gericht op het voorkomen en herstel van schade in de progressieve fase van de ziekte. Een veelbelovende lijn van onderzoek is de ontwikkeling van geïnduceerde pluripotente stamcellen, die na implantatie in het brein nieuwe myeline vormende oligodendrocyten kunnen vormen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.