Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

 Multiple Sclerose, een progressief probleem

06 maart 2012

Oratie: dhr. prof.dr. L.A. ’t Hart, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Multiple Sclerose, een progressief probleem

Leeropdracht: Neuroimmunologie, vanwege de Stichting Biomedical Primate Research Centre

Faculteit: Medische Wetenschappen 

 

De oratie van prof.dr. Bert ’t Hart gaat over zijn onderzoek naar de ziekte multipele sclerose (MS). Dat onderzoek behoort tot het vakgebied van de neuro-immunologie, waarin de interactie tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem centraal staat. Het immuunsysteem speelt een centrale rol in de afweer tegen infecties en kanker, maar kan ernstige (auto-immuun)ziektes veroorzaken wanneer het zich tegen de eigen weefsels en organen richt. De ziekte MS is daar een voorbeeld van.

MS is na trauma de belangrijkste neurologische ziekte bij jongvolwassenen; 1 op de 1000 heeft MS. MS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte wordt veroorzaakt door een aanval van het immuunsysteem op het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. Het doelwit van de aanval is de isolerende myelinelaag rond de zenuwbanen in het centraal zenuwstelsel. Binnendringende immuuncellen veroorzaken een cascade van reacties, die leidt tot lokale ontstekingshaarden, waarbij in eerste instantie de myelinelaag maar later ook de zenuwbanen en zenuwcellen worden vernietigd. Afhankelijk van de plaats in het brein of ruggenmerg waar de immuunaanval plaatsvindt, kunnen meer of minder ernstige neurologische storingen optreden.

Het doel van de samenwerking tussen het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk en de afdeling Medische Fysiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen is de ziektemechanismen in MS beter te begrijpen en op basis van deze kennis nieuwe behandelingsvormen te ontwikkelen. Het onderzoek is vooral gericht op het voorkomen en herstel van schade in de progressieve fase van de ziekte. Een veelbelovende lijn van onderzoek is de ontwikkeling van geïnduceerde pluripotente stamcellen, die na implantatie in het brein nieuwe myeline vormende oligodendrocyten kunnen vormen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...