Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zien is geloven; biologie door de ogen van een fysicus

14 februari 2012

Oratie: dhr. prof.dr. A.M. van Oijen, 14.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Zien is geloven; biologie door de ogen van een fysicus

Leeropdracht: Moleculaire microscopie en spectroscopie

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

De oratie van prof.dr. Antoine van Oijen gaat over het belang van interdisciplinair werken in de wetenschap. Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen vinden steeds vaker plaats op de raakvlakken tussen de klassieke disciplines. Dat is ook het geval in wetenschapsgebieden die zich richten op het begrijpen van het leven om ons heen. Wat is ouderdom? Wat veroorzaakt kanker?

Om deze vragen te beantwoorden dienen we te begrijpen hoe fundamentele bouwstenen zoals eiwitten, DNA en vetten samen een cel vormen en hoe meerdere cellen samen een functionerend organisme vormen. Met behulp van technieken en benaderingen uit de biologie, geneeskunde, fysica, scheikunde en zelfs informatica en wiskunde is er de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt in ons begrip van de principes die aan de basis liggen van leven en hoe fouten op het meest elementaire, moleculaire niveau kunnen leiden tot ziekte.

Zo gebruikt de onderzoeksgroep van Van Oijen aan de Rijksuniversiteit Groningen experimentele benaderingen uit de fysica om het gedrag van individuele biomoleculen te bekijken. Deze technieken maken het bijvoorbeeld mogelijk de bewegingen van één enkel eiwit in een cel te volgen, het kopiëren van DNA moleculen te visualiseren en het binnendringen van een cel door een virus te bekijken.

Niet alleen in de wetenschap, maar ook op talloze andere vlakken in onze maatschappij wordt meer en meer waarde gehecht aan interdisciplinair denken en opereren. Meer dan ooit is het dan ook van belang om kritisch te bekijken hoe we de volgende generatie studenten opleiden. Net als in interdisciplinaire wetenschapsvormen is het ook op onderwijsgebied zaak een gezonde balans te vinden tussen diepgang en breedte.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....