Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rekenen met betekenis

31 januari 2012

Oratie: dhr. prof.dr. J. Bos, 16.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Rekenen met betekenis

Leeropdracht: Computationele semantiek

Faculteit: Letteren

De oratie van Johan Bos gaat over computationele semantiek. Semantiek is een tak van de taalkunde en logica die zich bezighoudt met betekenis. In de computationele semantiek worden computers ingezet om verschillende aspecten van betekenis te bestuderen en te modelleren.

Betekenis is een heel abstract begrip, je kunt er geen plaatje van laten zien. Het woord ‘betekenis’ bevat het kleinere woord ‘teken’. Een teken kan een woord, afbeelding of gebaar zijn, en is vaak iets dat direct of indirect naar de werkelijkheid verwijst. Het onderzoek van Bos richt zich op de betekenissen van woorden, zinnen, en teksten.

Nu is het zo dat woorden vaak meerdere betekenissen kunnen dragen (dubbelzinnig zijn), maar dat de context waarin ze gebruikt worden gewoonlijk duidelijk maakt welke betekenis bedoeld wordt. Van zulke dubbelzinnigheden wordt vaak handig gebruik gemaakt in taalgrapjes:

- Kees is gelukkig getrouwd.

- Hij pakte een broodje, ging bij de piano zitten, en nam er een hap van.

- Hond, gratis af te halen. Eet alles. Houdt van kinderen.

Nu blijkt het redelijk eenvoudig voor mensen om de juiste betekenis van woorden in een bepaalde situatie te kiezen, maar uiterst lastig voor computers. Bos zal laten zien hoe betekenissen van woorden, zinnen en teksten concreet gemaakt kunnen worden, zodat we er mee kunnen rekenen. Zo kan menselijke taal ook begrijpelijker voor computers worden gemaakt en van nut zijn voor vele toepassingen waarin automatische verwerking van taal een rol speelt.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....