Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Met farmacologie van one size fits all naar farmacotherapie op maat

24 januari 2012

Oratie: dhr. prof.dr. B. Wilffert, 16.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Met farmacologie van one size fits all naar farmacotherapie op maat

Leeropdracht: Farmacotherapie en Klinische Farmacologie

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Bob Wilffert stelt in zijn oratie dat goed inzicht in de farmacologie en fysiologie (dan wel pathofysiologie) tot een beter begrip van de werking van geneesmiddelen leidt, en dus ook tot de mogelijkheid om het geneesmiddel beter op de individuele patiënt af te stemmen. Hij zal dat toelichten aan de hand van enkele voorbeelden.

De farmacogenetica, de onderzoeksrichting die de variaties in de volgorde in het erfelijk materiaal (het DNA) bestudeert in relatie tot de werking van geneesmiddelen, biedt mogelijkheden om beter op individueel niveau de in het bloed beschikbare hoeveelheid geneesmiddel te voorspellen. Voor sommige geneesmiddelen leidt dat tot een aangepaste dosis, zoals voor patiënten met afwijkende erfelijke eigenschappen. Om bij te dragen aan een betere implementatie in de klinische praktijk van de farmacogenetica gaat Wilffert, in samenwerking met een multidisciplinaire groep experts, bij ouderen met een ernstige depressie aan de hand van nortriptyline en venlafaxine de meerwaarde van genotyperen onderzoeken.

Farmacogenetica kan ook als onderzoeksinstrument worden toegepast bijvoorbeeld door het effect van genetische verschillen van enzymen of receptoren op geneesmiddelwerking te bestuderen. Dit gaat Wilffert toepassen bij door geneesmiddelen veroorzaakte aangeboren afwijkingen. Wat onderwijs betreft wil de hoogleraar meer praktijkcasussen inbrengen en zal hij zoeken naar mogelijkheden tot gezamenlijk onderwijs van farmacie- en geneeskundestudenten.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...