Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Met farmacologie van one size fits all naar farmacotherapie op maat

24 januari 2012

Oratie: dhr. prof.dr. B. Wilffert, 16.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Met farmacologie van one size fits all naar farmacotherapie op maat

Leeropdracht: Farmacotherapie en Klinische Farmacologie

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Bob Wilffert stelt in zijn oratie dat goed inzicht in de farmacologie en fysiologie (dan wel pathofysiologie) tot een beter begrip van de werking van geneesmiddelen leidt, en dus ook tot de mogelijkheid om het geneesmiddel beter op de individuele patiënt af te stemmen. Hij zal dat toelichten aan de hand van enkele voorbeelden.

De farmacogenetica, de onderzoeksrichting die de variaties in de volgorde in het erfelijk materiaal (het DNA) bestudeert in relatie tot de werking van geneesmiddelen, biedt mogelijkheden om beter op individueel niveau de in het bloed beschikbare hoeveelheid geneesmiddel te voorspellen. Voor sommige geneesmiddelen leidt dat tot een aangepaste dosis, zoals voor patiënten met afwijkende erfelijke eigenschappen. Om bij te dragen aan een betere implementatie in de klinische praktijk van de farmacogenetica gaat Wilffert, in samenwerking met een multidisciplinaire groep experts, bij ouderen met een ernstige depressie aan de hand van nortriptyline en venlafaxine de meerwaarde van genotyperen onderzoeken.

Farmacogenetica kan ook als onderzoeksinstrument worden toegepast bijvoorbeeld door het effect van genetische verschillen van enzymen of receptoren op geneesmiddelwerking te bestuderen. Dit gaat Wilffert toepassen bij door geneesmiddelen veroorzaakte aangeboren afwijkingen. Wat onderwijs betreft wil de hoogleraar meer praktijkcasussen inbrengen en zal hij zoeken naar mogelijkheden tot gezamenlijk onderwijs van farmacie- en geneeskundestudenten.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.