Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Digital pulse-shape analysis and controls for advanced detector systems

09 januari 2012

Promotie: dhr. V.I. Stoica, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Digital pulse-shape analysis and controls for advanced detector systems

Promotor(s): prof.dr. N. Kalantar-Nayestanaki

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Besturings- en data-acquisitiesystemen voor kernfysische detectoren

Voor het einde van dit decennium zal de nieuwe Facility for Antiproton and Ion Research (FAIR) in Darmstadt een van de grotere faciliteiten voor natuurkundig onderzoek in de wereld zijn. FAIR levert dan bundels van antiprotonen en radioactieve ionen met een hoge intensiteit, energie en kwaliteit. Het onderzoek wordt georganiseerd binnen de Nuclear STructure, Astrophysics and Reactions (NuSTAR) collaboratie.

De diversiteit van het NuSTAR-onderzoek vereist de bouw van speciale detectoren, die hoge eisen stellen aan zowel de data-acquisitie als de besturing van de apparatuur. Op beide gebieden leverde Victor Stoica met zijn promotieonderzoek een bijdrage.

Het grote aantal elektronische kanalen en de hoge telsnelheden leiden tot een ongeëvenaarde hoeveelheid informatie. Om de gewenste informatie efficiënt uit de metingen te halen, is het nodig om de data online te verwerken.

Stoica werkte aan de ontwikkeling van DPSA-algoritmes (Digital Pulse Shape Analysis) voor programmatuur die wordt ingebouwd in de elektronica bij de detector. Tijdens het project werden zowel offline als in de bundel testen uitgevoerd. De uitkomsten daarvan laten volgens de onderzoeker een duidelijke verbetering zien van de ratio tussen pile-up en piek, met name bij hoge telsnelheden wanneer de datastroom het meest beïnvloed wordt door pile-up vervorming.

Ook werkte hij aan de slow control besturing voor de detectoren. Functies die dit systeem voor zijn rekening neemt zijn initialisatie, statusrapportage, kalibratie en optimalisatie. Tevens beheert dit systeem de run-time controls, de instellingen tijdens de meting zoals het updaten van control parameters en het monitoren van systeem- en omgevingsparameters.

Stoica concludeert dat zijn aanpak een haalbare oplossing biedt voor de aankomende NuSTAR-experimenten. De DSPA-algoritmes kunnen zorgen voor een robuuste, modulaire en schaalbare data-acquisitie.

Victor Stoica (Roemenië, 1983) studeerde natuurkunde aan de universiteit van Boekarest. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut van de RUG en gefinancierd door het Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung GmbH (GSI).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...