Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Video Top-2000 avond Studium Generale

20 december 2011

Vorige week dinsdag organiseerde Studium Generale een zeer geslaagde jaarafsluiting, die volledig in het teken stond van de Top 2000. Drie hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen, die allen meewerkten aan het nieuwe boek ‘De muziek zegt alles’, gaven ludieke mini-colleges over de populaire hitlijst van Radio 2. Ze werden daarbij bijgestaan door Nederlands enige 'popprofessor', Leo Blokhuis.

Mediahistoricus Huub Wijfjes belichtte onze drang om in gezamenlijkheid met anderen muziek te beoordelen en ons tegelijkertijd af te zetten tegen wansmaak. Econoom Elmer Sterken onderzocht de gemiddelde leeftijd van een plaat in de Top 2000 en berekende het verschil tussen evergreens en liedjes die tussen 1990 en 2000 veel sneller uit de lijst verdwenen. Tot slot was het de beurt aan psycholoog Douwe Draaisma die met een gewaagd live-experiment illustreerde dat iedereen zoiets heeft als ‘mijn tijd’. Volgens Draaisma is dat gemiddeld genomen de muziek die populair was toen iemand tussen de 15 en 25 jaar oud was.  

Opinie Dicky Gilbers: 'De Top 2000 zit vol bijna-plagiaat'

Studium Generale Groningen

Laatst gewijzigd:19 september 2017 14:53

Meer nieuws