Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Video Top-2000 avond Studium Generale

20 december 2011

Vorige week dinsdag organiseerde Studium Generale een zeer geslaagde jaarafsluiting, die volledig in het teken stond van de Top 2000. Drie hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen, die allen meewerkten aan het nieuwe boek ‘De muziek zegt alles’, gaven ludieke mini-colleges over de populaire hitlijst van Radio 2. Ze werden daarbij bijgestaan door Nederlands enige 'popprofessor', Leo Blokhuis.

Mediahistoricus Huub Wijfjes belichtte onze drang om in gezamenlijkheid met anderen muziek te beoordelen en ons tegelijkertijd af te zetten tegen wansmaak. Econoom Elmer Sterken onderzocht de gemiddelde leeftijd van een plaat in de Top 2000 en berekende het verschil tussen evergreens en liedjes die tussen 1990 en 2000 veel sneller uit de lijst verdwenen. Tot slot was het de beurt aan psycholoog Douwe Draaisma die met een gewaagd live-experiment illustreerde dat iedereen zoiets heeft als ‘mijn tijd’. Volgens Draaisma is dat gemiddeld genomen de muziek die populair was toen iemand tussen de 15 en 25 jaar oud was.  

Opinie Dicky Gilbers: 'De Top 2000 zit vol bijna-plagiaat'

Studium Generale Groningen

Laatst gewijzigd:19 september 2017 14:53

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...