Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Video Top-2000 avond Studium Generale

20 december 2011

Vorige week dinsdag organiseerde Studium Generale een zeer geslaagde jaarafsluiting, die volledig in het teken stond van de Top 2000. Drie hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen, die allen meewerkten aan het nieuwe boek ‘De muziek zegt alles’, gaven ludieke mini-colleges over de populaire hitlijst van Radio 2. Ze werden daarbij bijgestaan door Nederlands enige 'popprofessor', Leo Blokhuis.

Mediahistoricus Huub Wijfjes belichtte onze drang om in gezamenlijkheid met anderen muziek te beoordelen en ons tegelijkertijd af te zetten tegen wansmaak. Econoom Elmer Sterken onderzocht de gemiddelde leeftijd van een plaat in de Top 2000 en berekende het verschil tussen evergreens en liedjes die tussen 1990 en 2000 veel sneller uit de lijst verdwenen. Tot slot was het de beurt aan psycholoog Douwe Draaisma die met een gewaagd live-experiment illustreerde dat iedereen zoiets heeft als ‘mijn tijd’. Volgens Draaisma is dat gemiddeld genomen de muziek die populair was toen iemand tussen de 15 en 25 jaar oud was.  

Opinie Dicky Gilbers: 'De Top 2000 zit vol bijna-plagiaat'

Studium Generale Groningen (http://studium.hosting.rug.nl/)

Laatst gewijzigd:26 mei 2021 16:49

Meer nieuws

 • 28 maart 2023

  Een sprong in het diepe: van onderzoek naar ondernemen

  Wat kun je doen als je als onderzoeker je idee op de markt wilt brengen? Dat is een stap die voor onderzoekers vaak niet vanzelf komt. Bij de RUG zijn er daarom een aantal organisaties die daarbij kunnen helpen, waaronder VentureLab. Zo ontstond...

 • 14 februari 2023

  Lift naar de inclusieve werkvloer

  Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...

 • 15 december 2022

  Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

  Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.