Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Center for Medical Imaging North East Netherlands van start

Wetenschappers en ondernemers gaan samenwerken aan ontwikkeling medische beeldvormende technieken
04 november 2011

Onderzoekers, artsen, technici en ondernemers in Noord-Oost Nederland gaan intensief samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van medische beeldvormende technieken. Doel van de samenwerking is de kwaliteit van deze technieken te verbeteren en deze doelmatiger in te zetten in de diagnostiek en behandeling van patiënten. Hiertoe hebben het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Universiteit Twente (UT) en Siemens Nederland het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN) opgericht. Ter gelegenheid van de start van het centrum vindt op 9 november een bijeenkomst plaats in het UMCG.

Zorginnovatie is nodig om de zorg kwalitatief hoogwaardig, betaalbaar en toegankelijk te houden. Medische beeldvorming speelt daarin een belangrijke rol. Bestaande beeldvormende technieken, zoals echo, röntgenstralen, MRI, PET en SPECT, maken vroege opsporing van aandoeningen en daardoor tijdige behandeling mogelijk. De inzet van de juiste techniek, of verschillende geïntegreerde technieken, op de juiste plaats kan leiden tot betere resultaten, minder overdiagnostiek en -behandeling en een hogere kosteneffectiviteit.

Daarnaast kan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten en ‘ziektemerkers’, zoals het gebruik van licht en ultrageluid in combinatie met ziektespecifieke fluorescente of radioactieve stoffen, leiden tot een geheel nieuwe aanpak in de detectie en dus behandeling van ziekte.

Onderzoeksprojecten van het CMINEN richten zich specifiek op veelvoorkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en ziekten van de hersenen, ruggenmerg en zenuwen. De samenwerkingspartners brengen elk specifieke expertise in het centrum in. De Universiteit Twente maakt met de inbreng van het onderzoeksinstituut MIRA (Institute for Biomedical Technology and Technical Medicine) innovatieve technieken, zoals nanotechnologie, daadwerkelijk beschikbaar voor patiënten en brengt via MIRA ook de expertise van het UMC St Radboud in. Siemens is wereldwijd toonaangevend in medische (imaging) technologie en zal de wetenschappelijke vindingen uit het centrum integreren in haar industriële en technische ontwikkelingen. Het UMCG brengt de expertise van vooraanstaande onderzoeksgroepen op het gebied van de radiologie, nucleaire geneeskunde, oncologie, neurologie, epidemiologie en cardiovasculaire geneeskunde in. Verder beschikt het UMCG als een van de weinige ziekenhuizen over een zeer krachtig cyclotron, een deeltjesversneller waarmee radioactieve stoffen worden gemaakt voor onderzoek naar de werking van weefsels en organen.

Op de bijeenkomst op 9 november in het UMCG presenteren de initiatiefnemers lopende en toekomstige projecten en houden onder andere dr. B. Leeftink, Directeur-Generaal Bedrijfsleven & Innovatie, Ministerie Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, en drs. A.F. van der Touw, CEO Siemens Nederland, respectievelijk voordrachten over het topsectorenbeleid en de betekenis van een publiek-privaat innovatieplatform. Een compleet programma is beschikbaar op:

http://www.cmi-nen.nl/media/documents/CMI_programma_9november.pdf

 

Over CMINEN

Het CMINEN is één van de acht Centers of Research Excellence (CoRE) van het Innovative Medical Devices Initiative programma (IMDI.nl), erkend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). 

De publiek-private samenwerking van CMINEN past in het topsectorenbeleid van de Rijksoverheid dat kennisinstellingen en bedrijfsleven stimuleert om gezamenlijk innovaties te ontwikkelen.

 

Noot voor de pers

Voor meer informatie of aanmelding voor de bijeenkomst kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, bereikbaar via (050) 361 22 00.
 
 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...