Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Center for Medical Imaging North East Netherlands van start

Wetenschappers en ondernemers gaan samenwerken aan ontwikkeling medische beeldvormende technieken
04 november 2011

Onderzoekers, artsen, technici en ondernemers in Noord-Oost Nederland gaan intensief samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van medische beeldvormende technieken. Doel van de samenwerking is de kwaliteit van deze technieken te verbeteren en deze doelmatiger in te zetten in de diagnostiek en behandeling van patiënten. Hiertoe hebben het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Universiteit Twente (UT) en Siemens Nederland het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN) opgericht. Ter gelegenheid van de start van het centrum vindt op 9 november een bijeenkomst plaats in het UMCG.

Zorginnovatie is nodig om de zorg kwalitatief hoogwaardig, betaalbaar en toegankelijk te houden. Medische beeldvorming speelt daarin een belangrijke rol. Bestaande beeldvormende technieken, zoals echo, röntgenstralen, MRI, PET en SPECT, maken vroege opsporing van aandoeningen en daardoor tijdige behandeling mogelijk. De inzet van de juiste techniek, of verschillende geïntegreerde technieken, op de juiste plaats kan leiden tot betere resultaten, minder overdiagnostiek en -behandeling en een hogere kosteneffectiviteit.

Daarnaast kan de ontwikkeling van nieuwe instrumenten en ‘ziektemerkers’, zoals het gebruik van licht en ultrageluid in combinatie met ziektespecifieke fluorescente of radioactieve stoffen, leiden tot een geheel nieuwe aanpak in de detectie en dus behandeling van ziekte.

Onderzoeksprojecten van het CMINEN richten zich specifiek op veelvoorkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en ziekten van de hersenen, ruggenmerg en zenuwen. De samenwerkingspartners brengen elk specifieke expertise in het centrum in. De Universiteit Twente maakt met de inbreng van het onderzoeksinstituut MIRA (Institute for Biomedical Technology and Technical Medicine) innovatieve technieken, zoals nanotechnologie, daadwerkelijk beschikbaar voor patiënten en brengt via MIRA ook de expertise van het UMC St Radboud in. Siemens is wereldwijd toonaangevend in medische (imaging) technologie en zal de wetenschappelijke vindingen uit het centrum integreren in haar industriële en technische ontwikkelingen. Het UMCG brengt de expertise van vooraanstaande onderzoeksgroepen op het gebied van de radiologie, nucleaire geneeskunde, oncologie, neurologie, epidemiologie en cardiovasculaire geneeskunde in. Verder beschikt het UMCG als een van de weinige ziekenhuizen over een zeer krachtig cyclotron, een deeltjesversneller waarmee radioactieve stoffen worden gemaakt voor onderzoek naar de werking van weefsels en organen.

Op de bijeenkomst op 9 november in het UMCG presenteren de initiatiefnemers lopende en toekomstige projecten en houden onder andere dr. B. Leeftink, Directeur-Generaal Bedrijfsleven & Innovatie, Ministerie Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, en drs. A.F. van der Touw, CEO Siemens Nederland, respectievelijk voordrachten over het topsectorenbeleid en de betekenis van een publiek-privaat innovatieplatform. Een compleet programma is beschikbaar op:

http://www.cmi-nen.nl/media/documents/CMI_programma_9november.pdf

Over CMINEN

Het CMINEN is één van de acht Centers of Research Excellence (CoRE) van het Innovative Medical Devices Initiative programma (IMDI.nl), erkend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

De publiek-private samenwerking van CMINEN past in het topsectorenbeleid van de Rijksoverheid dat kennisinstellingen en bedrijfsleven stimuleert om gezamenlijk innovaties te ontwikkelen.

Noot voor de pers

Voor meer informatie of aanmelding voor de bijeenkomst kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, bereikbaar via (050) 361 22 00.


Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:55

Meer nieuws

 • 16 april 2024

  RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

  De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

 • 02 april 2024

  Vliegen op houtstof

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 27 maart 2024

  RUG/UMCG onderzoekers ontvangen prestigieuze onderzoeksbeurs

  RUG/UMCG-wetenschappers Mark Hipp, Bart Eggen, Moniek Tromp en Marleen Kamperman zijn samen met collega’s betrokken bij vier van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia.