Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zoeken en vinden

01 november 2011

Oratie: mw. prof.dr. G.H. de Bock, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Zoeken en vinden

Leeropdracht: Oncologische epidemiologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

In haar oratie bespreekt Truuske de Bock de voor- en nadelen van screening op kanker, en het onderzoek dat zij doet naar de korte en lange termijn effecten van de ziekte.

Niet iedereen heeft evenveel kans om gedurende het leven kanker te ontwikkelen. Veroudering en erfelijkheid zijn belangrijke risicofactoren voor de ontwikkeling van kanker. Screening op kanker heeft voordelen. De tumor of een voorstadium hiervan kunnen eerder worden opgespoord. Screening heeft echter ook nadelen. De diagnose kanker kan enorme gevolgen hebben op het leven. Het is belangrijk om onderzoek te doen in niet geselecteerde populaties om een goede indruk te krijgen van de gevolgen van deze ingrijpende ziekte.

De nadruk van de bijdrage van de klinische epidemiologie ligt in het aandragen van de juiste methoden en technieken voor onderzoek onder grote groepen mensen. Het gerandomiseerde onderzoek met controle groep is nog steeds het beste onderzoek als je iets over de effecten van een behandeling of diagnostische strategie wilt weten. Een alternatieve aanpak is die, waarin een cohort van mensen of patiënten wordt vastgelegd en gevolgd in de tijd.

De Bock is betrokken bij het project OncoLifeS, waarin een cohortonderzoek wordt opgezet onder alle nieuwe patiënten die met de diagnose kanker in het UMCG komen. Met het opzetten van dit cohort kunnen de onderzoekers een goede indruk krijgen van de korte en lange termijn effecten van kanker en de behandeling daarvoor. De rol van comorbiditeit zal hierbij een belangrijk aandachtspunt zijn, evenals risicofactoren voor kanker als leeftijd en erfelijkheid. De uiteindelijke afweging tussen voor- en nadelen van het aanbieden van screening, en de korte en lange termijn aspecten van kanker en de behandeling hiervoor, zal veelal in een modelstudie worden gemaakt.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.