Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gastschrijver Annejet van der Zijl over ‘Sonny Boy’ en ‘Anna’

30 september 2011
Foto Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl (foto: Anja van Wijgerden)

Annejet van der Zijl is de nieuwe gastschrijver van de RUG.  Onder het motto ‘de kunst van het verleiden’ geeft zij openbare lezingen en verzorgt ze een besloten werkgroep voor studenten.

De lezingen zijn van 20.00-21.30 uur in het Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.

Het tweede leven
Maandag 3 oktober 2011

Elke schrijver heeft twee levens: het echte en het verbeelde. Aan de hand van haar eerste twee boeken – Jagtlust en Anna - vertelt Annejet van der Zijl over het spanningsveld tussen de echte en de papieren werkelijkheid. In hoeverre bepaalt haar eigen geschiedenis haar onderwerpkeuze? Hoe verhouden de echte en verbeelde personen in haar bestaan zich met elkaar? Recent onderzoek wees uit dat schrijvers van alle beroepsgroepen de meeste kans op depressie hebben, wat de vraag oproept: is zo’n dubbelleven een vloek? Of is het juist een zegen – niets voor niets dromen ruim een miljoen Nederlanders van een schrijversleven.

The travelling sales woman
Maandag 10 oktober 2011

Een boek schrijven is één ding, het verkopen nog heel iets anders. Aan de hand van Sonny Boy beschrijft Annejet van der Zijl hoe haar ‘onverkoopbaar’ geachte derde boek het tot een verkoopsucces van meer dan een half miljoen exemplaren bracht. Ze gaat in op de vraag in hoeverre een dergelijke megaseller te regisseren valt en bespreekt – aan de hand van onder andere de verfilming van Sonny Boy –de frictie tussen artistieke integriteit en commerciële belangen. In hoeverre verkoop je als schrijver je kindje? En hoe bewaar je in het schijnsel van een dergelijk succes je artistieke onbevangenheid?

Interview
Maandag 28 november 2011

Han Borg interviewde Annejet van der Zijl ooit toen zij nog aan het begin van haar carrière stond. Nu spreekt hij met haar over haar succesvolle schrijverschap. En natuurlijk ook over datgene waarover zij het zelf in haar lezingen niet wilde of durfde te hebben. Met aan het slot de presentatie van het winnende studentenproject van de werkgroep ‘So you think you can write’.

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 12:31

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.