Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG verwelkomt 1400 internationale studenten

30 augustus 2011

De Rijksuniversiteit Groningen verwelkomt woensdag 31 augustus ruim 1400 nieuwe internationale studenten en promovendi. Zij worden in de Martinikerk en het Academiegebouw officieel welkom geheten met toespraken, een lunch, een informatiemarkt, workshops en een borrel. Sprekers op de welkomstceremonie van dit jaar zijn onder anderen rector magnificus Elmer Sterken, burgemeester Peter Rehwinkel en hoogleraar Gregory Ashworth, ‘ervaringsdeskundige’ als het gaat om kennismaking met Nederland.

De RUG begroet jaarlijks studenten uit circa 125 landen. De Welcoming Ceremony is voor hen een belangrijke en hoog gewaardeerde introductie. De welkomstceremonie van de RUG werd begin 2008 bij een groot onderzoek onder buitenlandse studenten uit nog uitgeroepen tot het beste ontvangstevenement van Nederland.

Programma

Woensdagmiddag is er in het Academiegebouw een lunch en een informatiemarkt over studentenvoorzieningen en –verenigingen. Ook kunnen de bezoekers lezingen volgen over bijvoorbeeld studeren in Groningen, studieondersteuning en gezondheidszorg. Op donderdag 1 september is er een vervolgprogramma, speciaal voor de niet-EU/EER studenten, van meer praktische aard. Studenten kunnen dan hulp krijgen bij administratieve kwesties rond verblijfsvergunningen en registratie bij de gemeente.

Toenemende internationalisering

Het aantal internationale studenten en medewerkers aan de RUG neemt elk jaar toe. Dat is een ontwikkeling die de universiteit op alle mogelijke manieren stimuleert: door verbetering van voorzieningen, uitbreiding van Engelstaligheid en versterking van de internationale positionering. Het aantal ‘reguliere’ buitenlandse studenten (die studeren om bachelor of master te worden) steeg de afgelopen jaren aan de RUG ieder jaar met circa tien procent, naar ruim 2200 in 2010. Daarbij komen nog de ruim 800 studenten die hier kortere tijd zijn, in het kader van bijvoorbeeld een uitwisselingsprogramma. Tot slot was 57% van de PhD-studenten van buitenlandse origine. Een deel van de buitenlandse gasten arriveert overigens pas begin 2012.

Dit jaar kunnen de belevenissen en indrukken van de studenten gevolgd worden op ‘RUG-Shout’.

Programma

woensdag 31 augustus 2011
10.30 uur: Martinikerk open, muziek
11.00-11.45 uur: toespraken door o.m. prof. dr. Elmer Sterken, Rector Magnificus Rijksuniversiteit Groningen, en dr. Peter Rehwinkel burgemeester van Groningen
- vervolg programma in het Academiegebouw-
12.00-13.00 uur: lunch
12.00-15.00 uur: informatiemarkt over studentenvoorzieningen en –verenigingen & faculteiten
13.00-15.00 uur:lezingen en workshops over studeren in Groningen, studieondersteuning en gezondheidszorg
15.00-17.00 uur: muziek, borrel en snacks

donderdag 1 september 2011
09.00–15.00 uur hulp bij administratieve kwesties (alleen voor niet EU/EER-studenten)

Noot voor de pers
- Informatie: Jodien Houwers, 050-363 54 67, j.d.houwers@rug.nl of Serge Heldring, 050-363 53 74, s.heldring@rug.nl
- Website Welcoming Ceremony

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 11:18
printView this page in: English

Meer nieuws