Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Letterenlezing door Femke Halsema

29 augustus 2011

Op dinsdag 30 augustus opent Femke Halsema het facultaire academisch jaar van Faculteit der Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen door het uitspreken van de Letterenlezing. De lezing met de titel ‘Enge mensen: politici in populaire verbeelding’ is gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Drs. Femke Halsema (Haarlem, 1966) was als politiek leider jarenlang het gezicht van Groen Links in de Tweede Kamer. Zij werd in 1998 Kamerlid en volgde in 2002 Paul Rosenmöller op als fractievoorzitter. Na 12 jaar beëindigde zij in januari van dit jaar haar succesvolle politieke carrière. Femke Halsema studeerde algemene sociale wetenschappen: criminologie en rechtssociologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Daarna werkte zij onder meer bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

Naast haar politiek leiderschap was Femke Halsema actief op vele fronten, onder andere als publicist, bestuurslid van de Stichting Machiavelli en voorzitter van de jury van de Woutertje Pieterse Prijs en de AKO Literatuurprijs. In 2010 ontving zij de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid. Dit voorjaar was Femke Halsema bijzonder hoogleraar Politiek in de 21e Eeuw (Leonardoleerstoel) aan de Universiteit van Tilburg. Sinds juni van dit jaar is zij lid van de Raad van Commissarissen van WPG Uitgevers, de uitgeefgroep waar onder andere de Arbeiderspers, A.W. Bruna en Balans vallen. In juni maakte zij tevens haar debuut als freelance medewerker bij de Volkskrant, met een bijdrage over de televisieserie 'Mad Men'.

Over de Letterenlezing

Al ruim twintig jaar opent de Faculteit der Letteren haar academische jaar met de Letterenlezing. In de Letterenlezing geeft een bekende Nederlander zijn of haar mening over het belang van de Letteren (talen, kunst, literatuur, media, (kunst)geschiedenis, archeologie en communicatie) voor de maatschappij. Eerdere sprekers waren o.a. Hans Goedkoop, Ronald Giphart, Jan Blokker, Elsbeth Etty, Marcel Möring en Henk van Os.

Datum en tijdstip

De Letterenlezing is gratis toegankelijk voor belangstellenden.
Tijd: Dinsdag 30 augustus 2011 om 16.00 uur
Locatie: Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Meer informatie

Anneke Kok, Afdeling Communicatie, Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:55

Meer nieuws

 • 16 april 2024

  RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

  De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

 • 15 april 2024

  ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

  RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

 • 02 april 2024

  Vliegen op houtstof

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...