Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

RUG organiseert Junior Honours College Zomercursus voor slimme vwo-scholieren

08 juni 2011

In juli 2011 gaat het Junior Honours College van de RUG van start met de Junior Honours College Zomercursus voor getalenteerde leerlingen uit 5 vwo. Het Junior Honours College is een initiatief van de RUG Scholierenacademie en het RUG Honours College.

Het programma van het Junior Honours College geeft een voorproefje op het RUG Honours College voor bachelor- en masterstudenten. Het RUG Honours College biedt sinds enkele jaren de meest getalenteerde en gemotiveerde studenten van de RUG, naast hun primaire studie, een programma dat gericht is op verdieping, verbreding en de ontwikkeling van hun persoonlijke en wetenschappelijke vaardigheden. Het programma van het Junior Honours College is hiervan een afspiegeling.

Breed geïnteresseerd

De zomercursus biedt van alles wat. Alle drie wetenschapsgebieden (alfa, bèta en gamma) komen voorbij. De onderwerpen die aan bod komen zijn divers: van leiderschap en geheugen tot ijsballonnetjes… en worden vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Zowel het Junior Honours College als het RUG Honours College is alleen bedoeld voor scholieren en studenten die breed geïnteresseerd zijn.

Toppers

De sprekers die zijn uitgenodigd, zijn stuk voor stuk toppers op hun vakgebied. Steeds is er aandacht voor de kennis die wetenschappers in de loop der tijd over een bepaald onderwerp hebben opgebouwd, maar ook komt iedere keer de vraag naar voren ‘hoe weten we dat eigenlijk?’

Vaardigheden

Naast colleges bevat het programma workshops voor het aanleren van academische vaardigheden, zoals het opstellen van een goede onderzoeksvraag, debatteren en argumenteren. Net als in het RUG Honours College komen in het programma van het Junior Honours College ook ‘persoonlijke vaardigheden’ aan bod. Zo is er een workshop gewijd aan het ‘managen’ van de overgang van het scholieren- naar het studentenleven. Ook is er aandacht voor het maken van keuzes. Immers, als je breed geïnteresseerd bent, betekent dat dat je ook keuzes zult moeten maken en dingen zult moeten laten schieten. Hoe doe je dat en krijg je dan geen spijt?

Maak kennis met de academie

Deelnemers aan de Zomercursus krijgen ook een introductie in ‘het academische wereldje’. Who’s who in academia? Hoe liggen de verhoudingen? Wat scoort? Hoe zit het met de academische vrijheid? Uiteraard is er ook de mogelijkheid om met Honoursstudenten te kletsen.

Aanmelding

De Junior Honours College Zomercursus wordt gegeven op 6, 7, 8, 11 en 12 juli. Scholieren uit 5 vwo met een cijfergemiddelde van een acht of hoger zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Junior Honours College Zomercursus. Er is plaats voor maximaal 25 leerlingen en aan deelname zijn geen kosten verbonden. Toelating geschiedt op volgorde van aanmelding. Aanmelding kan via de site van de RUG Scholierenacademie: www.rug.nl/scholieren .

Noot voor de redactie

• Meer informatie over de Zomercursus: dr. E.M. Klop, coördinator Scholierenacademie, e.m.klop rug.nl , 050-363 8184
• Meer informatie over RUG Honours College voor bachelor- en masterstudenten: prof.mr.dr. J.E. Bosch-Boesjes, Dean University of Groningen Honours College, j.e.bosch-boesjes rug.nl , 050-363 5187

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:54

Meer nieuws

 • 28 maart 2023

  Een sprong in het diepe: van onderzoek naar ondernemen

  Wat kun je doen als je als onderzoeker je idee op de markt wilt brengen? Dat is een stap die voor onderzoekers vaak niet vanzelf komt. Bij de RUG zijn er daarom een aantal organisaties die daarbij kunnen helpen, waaronder VentureLab. Zo ontstond...

 • 14 februari 2023

  Lift naar de inclusieve werkvloer

  Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...

 • 15 december 2022

  Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

  Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.