Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Arab European University Association bijeen in Groningen

29 juni 2011

Van 3 t/m 5 juli 2011 zal de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) circa 75 voorzitters van universiteiten uit de Arabische wereld en Europa ontvangen. Zij nemen deel aan de President’s Meeting van de Arab European University Association (AEUA).

Andere gasten van de conferentie zijn de minister van Hoger Onderwijs van Saoedi-Arabië Z.E. dr. Khalid Bin Mohammed Alanqari, de Nederlandse staatssecretaris van OCW drs. Halbe Zijlstra en de Groningse commissaris van de koningin drs. Max van den Berg. Ook zullen ambassadeurs uit diverse Arabische landen aanwezig zijn, evenals vertegenwoordigers van de EU, Arabische en Europese bedrijven en van partneruniversiteiten van de RUG in het buitenland.

Contacten bevorderen

De Arab European University Association werd 1998 opgericht op initiatief van de in Den Haag gevestigde Lutfia Rabbani Foundation. De vereniging, die een grote groei heeft gekend, beoogt de contacten tussen universiteiten in de Arabische wereld en Europa te bevorderen.

Toen Nederland kort geleden in beeld kwam als plaats voor de Presidents’ Meeting, bood de Rijksuniversiteit Groningen aan om de locatie voor deze bijeenkomst te verzorgen. De RUG onderhoudt sinds enkele jaren intensieve contacten met de Arabische wereld. Op dit moment volgen ongeveer 120 studenten uit Saoedi-Arabië een geneeskunde- of tandheelkunde-opleiding aan de RUG.

Bovendien vormt de RUG samen met de universiteiten van Leiden, Maastricht, Twente en Wageningen het Holland Arab Education Consortium (HAEC), waarmee de universiteiten contacten tussen het Nederlands hoger onderwijs en dat in de Arabische wereld willen intensiveren (zie www.haec.nl).

De Groningse collegevoorzitter prof. dr. Sibrand Poppema bezocht dit voorjaar nog Saoedi-Arabië om de banden met enkele universiteiten daar nauwer aan te halen. Tijdens dat bezoek ondertekende hij contracten met de King Faisal University en de King Khalid University over samenwerking op het gebied medisch onderwijs en informatica onderzoek.

Thema's

Tijdens de Presidents’ Meeting komen de volgende thema’s aan de orde:

  • Quality Assurance and Accreditation
  • Governance
  • Internationalization of Higher Education
  • Higher Education: Labour Market Driven?
  • European Programmes

De Presidents’ Meeting wordt gesponsord door Aramco Overseas Company, Springer Science and Business Media BV, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Lutfia Rabbani Foundation.

Noot voor de pers

Meer informatie:

  • mw. drs. Madeleine C. GardeurVeltman, adviseur Internationale Zaken van het College van Bestuur van de RUG, m.c.gardeur-veltman@rug.nl, tel. 050-363 5421
  • mw. Yonet Schröder, lid van het bestuur van de Lutfia Rabbani Foundation, info@rabbanifoundation.org, tel. 070-365 8841.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printView this page in: English

Meer nieuws