Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hart voor de techniek: van maximaal naar minimaal invasief

10 mei 2011

Oratie: dhr. prof.dr. M.A. Mariani, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Hart voor de techniek: van maximaal naar minimaal invasief

Leeropdracht: Cardiothoracale chirurgie

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

In zijn oratie licht prof.dr. Massimo Mariani toe hoe technische innovatie de weg heeft gebaand van maximaal naar minimaal invasieve thoraxchirurgie. Hij doet dat aan de hand van de volgende vier pijlers: de ontwikkeling van nieuwe instrumenten voor thoracoscopie; de chirurgische behandeling van atriumfibrilleren; de ontwikkeling en de miniaturisatie van de hart-long machines, en de minimale invasieve hartklepinterventies.

- De ontwikkeling van nieuwe instrumenten voor thoracoscopie: Het verrichten van cardio-thoracale ingrepen kan door middel van een kijkoperatie met een aantal kleine gaatjes in de thorax gebeuren. Dat wordt thoracoscopie genoemd. Het Teleflex project, een samenwerkingsverband tussen het UMCG, de Universiteit Twente en mechatronicabedrijf Demcon heeft als ultieme doel het ontwikkelen van een ‘human interface’ voor telemanipulatie met flexibele instrumenten voor thoracoscopie.

- De chirurgische behandeling van atriumfibrilleren: Atriumfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Het is een ingrijpende ziekte met ingrijpende gevolgen.

Voor een deel van de patiënten met atriumfibrilleren is een niet-farmacologische behandeling mogelijk. Deze kan plaatsvinden door middel van catheter-interventies, maar ook door een minimaal-invasieve chirurgische ingreep, de zogenaamde mini-maze procedure. Mariani is in 2006 in samenwerking met de Universiteit van Milaan begonnen met een klinische studie met als onderwerp de thorascopische mini-maze.

- De ontwikkeling en de miniaturisatie van de hart-long machines: De meest spectaculaire innovatie in de ontwikkeling van de hart-longmachines stamt uit het jaar 2010. De miniaturisatie van het systeem heeft geresulteerd in een mobiele en draagbare hart-longmachine van ongeveer 10 kilo. Deze machine stelt medici in staat de acute cardiochirurgische zorg naar patiënten toe brengen.

- De minimale invasieve hartklepinterventies : Vanaf medio 2009 zijn er in het UMCG bijna 100 transcatheter aortakleppen geïmplanteerd. Toekomstige studies moeten uitwijzen hoevaak deze kleppen de komende jaren nog steeds via de gebruikelijk techniek ingebracht zullen worden en in welke gevallen deze innovatieve minimaal invasieve techniek de voorkeur krijgt.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.