Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hart voor de techniek: van maximaal naar minimaal invasief

10 mei 2011

Oratie: dhr. prof.dr. M.A. Mariani, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Hart voor de techniek: van maximaal naar minimaal invasief

Leeropdracht: Cardiothoracale chirurgie

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

In zijn oratie licht prof.dr. Massimo Mariani toe hoe technische innovatie de weg heeft gebaand van maximaal naar minimaal invasieve thoraxchirurgie. Hij doet dat aan de hand van de volgende vier pijlers: de ontwikkeling van nieuwe instrumenten voor thoracoscopie; de chirurgische behandeling van atriumfibrilleren; de ontwikkeling en de miniaturisatie van de hart-long machines, en de minimale invasieve hartklepinterventies.

- De ontwikkeling van nieuwe instrumenten voor thoracoscopie: Het verrichten van cardio-thoracale ingrepen kan door middel van een kijkoperatie met een aantal kleine gaatjes in de thorax gebeuren. Dat wordt thoracoscopie genoemd. Het Teleflex project, een samenwerkingsverband tussen het UMCG, de Universiteit Twente en mechatronicabedrijf Demcon heeft als ultieme doel het ontwikkelen van een ‘human interface’ voor telemanipulatie met flexibele instrumenten voor thoracoscopie.

- De chirurgische behandeling van atriumfibrilleren: Atriumfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Het is een ingrijpende ziekte met ingrijpende gevolgen.

Voor een deel van de patiënten met atriumfibrilleren is een niet-farmacologische behandeling mogelijk. Deze kan plaatsvinden door middel van catheter-interventies, maar ook door een minimaal-invasieve chirurgische ingreep, de zogenaamde mini-maze procedure. Mariani is in 2006 in samenwerking met de Universiteit van Milaan begonnen met een klinische studie met als onderwerp de thorascopische mini-maze.

- De ontwikkeling en de miniaturisatie van de hart-long machines: De meest spectaculaire innovatie in de ontwikkeling van de hart-longmachines stamt uit het jaar 2010. De miniaturisatie van het systeem heeft geresulteerd in een mobiele en draagbare hart-longmachine van ongeveer 10 kilo. Deze machine stelt medici in staat de acute cardiochirurgische zorg naar patiënten toe brengen.

- De minimale invasieve hartklepinterventies : Vanaf medio 2009 zijn er in het UMCG bijna 100 transcatheter aortakleppen geïmplanteerd. Toekomstige studies moeten uitwijzen hoevaak deze kleppen de komende jaren nog steeds via de gebruikelijk techniek ingebracht zullen worden en in welke gevallen deze innovatieve minimaal invasieve techniek de voorkeur krijgt.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...