Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Stoepkrijtpoëzie door huisdichter RUG

31 mei 2011

Op donderdag 2 juni, Hemelvaartsdag, vindt het slotproject van de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen plaats. Joost Oomen zet, samen met zo'n zeventig studenten, de gehele binnenstad van Groningen met stoepkrijt onder de poëzie. Dit alles gebeurt 's nachts, zodat de bevolking van Groningen op vrijdagochtend wakker wordt tussen talloze gedichten.

Een studiejaar lang is Joost Oomen huisdichter geweest van de RUG. Het hele jaar heeft Joost gedichten geschreven voor de Universiteitskrant over actuele zaken die binnen de academische wereld speelden. Ook trad hij veel op in en buiten Groningen.

Slotakkoord

Als slotakkoord voor zijn huisdichterschap vond Oomen het een mooi idee om de hele Groninger binnenstad met poëzie te confronteren. Hij verzamelde zeventig vrienden die hij in de nacht van 2 juni allen een pak stoepkrijt geeft en een dichtbundel. Hiermee zetten ze in één nacht de gehele binnenstad onder de poëzie.

Bundel

Sinds 2000 stelt de RUG elk studiejaar een huisdichter aan. Naast dat er geld wordt vrijgemaakt voor dit soort projecten, komt er ook elk jaar een bundel uit van de huisdichter met daarin de gedichten die hij of zij dat jaar voor de universiteit schreef. De bundel van Joost Oomen komt in september uit.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie: joost_oomen hotmail.com

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:56

Meer nieuws

 • 09 maart 2023

  Meer Joden in vijf Groningse gemeenten vermoord dan tot nu toe bekend: 90%

  In de Tweede Wereldoorlog zijn in vijf gemeenten in de provincie Groningen meer joden vermoord dan tot nu toe werd gedacht. Dit blijkt uit onderzoek van Richard Paping, historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorheen werd gedacht dat 15% van...

 • 07 maart 2023

  Feministisch verzet in Iran kent een lange geschiedenis

  Dr. Donya Ahmadi, universitair docent Internationale Betrekkingen aan de Faculteit der Letteren, onderzoekt en documenteert de rol van vrouwelijke activisten in de politieke ontwikkelingen van het Iran van de 20ste en 21ste eeuw.

 • 28 februari 2023

  Vrouwen aan het woord in nieuwe Griekse Mythen

  Klassieke mythologische verhalen zijn in een bepaalde tijdsgeest en vanuit een specifiek, vaak mannelijk, perspectief geschreven. Maar hoe zouden die verhalen lopen als we er met een hedendaagse blik en vanuit vrouwelijk oogpunt naar kijken?