Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Opening Groningen Confucius Institute

24 mei 2011

In Chinese sferen en met onder meer een lezing over het Confucianisme wordt vrijdag 27 mei 2011 het Groningen Confucius Institute (GCI) geopend. Het GCI is een samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Groningen en de Communication University of China (CUC). De feestelijkheden vinden plaats in de Aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5.

Het doel van het GCI – het tweede Confucius Instituut in Nederland – is het versterken van de banden tussen China en Nederland. Door de krachten en kennis te bundelen wil het op taal, cultureel en zakelijk gebied een instituut zijn dat kwaliteit en vertrouwen biedt.

Cursussen en zakelijke trainingen

Het Groningen Confucius Institute richt zich op de promotie van de Chinese taal en cultuur, niet alleen op de zakelijke markt, maar ook op de particuliere markt en het onderwijs in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland.
Het instituut gaat Chinese taalcursussen aanbieden en culturele cursussen en activiteiten verzorgen die China dichterbij de mensen zullen brengen. Bovendien organiseert het GCI handelsmissies en zakelijke trainingen die de handel tussen China en Nederland en Noord-Duitsland bevorderen.

Wereldwijd netwerk

Het Groningen Confucius Institute is onderdeel van een breed netwerk van Confucius Instituten over de hele wereld. China zet deze instituten op met medewerking van lokale universiteiten. De instituten zijn vergelijkbaar met de Alliance Française of het Goethe instituut.

Noot voor de redactie


Programma
17.00 Welkomstwoord door mevrouw Xuefei Cao, directeur GCI/opening
17.20 Toespraak van burgemeester J.P. Rehwinkel
17.30 Harpspel door mevrouw Tang Bei. Ze speelt op de zogenaamde Guzheng, een liggende harp.
17.35 Toespraak van de ambassadeur van China, meneer Zhang Jun
17.40 Toespraak van de voorzitter van de CUC, meneer Su Zhiwu
17.45 Muziekspel door mevrouw Tang Bei. Ze bespeelt de Sheng, een mondorgel
17.50 Lezing door Dr. K. Van der Leeuw, filosoof en sinoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef de boeken “ Het Chinese denken” en “Confucianisme”.
18.30 Leeuwendans door sportschool Bao Trieu. Geleid door Earl Blijd, specialist in de gevechtsport Wu schu
18.45 1e uitvoering muziek door het ensemble van Meiborg producties.
19.00 Taiji voorstelling in de tuin, door leden van de sportschool Bao Trieu.
19.40 2e uitvoering muziek
20.30 Einde

Nadere informatie:

Het GCI is gehuisvest aan de Oude Boteringestraat 42 in Groningen.

De feestelijkheden vinden plaats in de Aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5.
Xuefei Knoester-Cao, director, tel. +31 50 - 363 46 88, x.cao@rug.nl of Marieke Havinga, vice director, tel. +31 50 - 363 46 88, r.s.havinga@pl.hanze.nl
www.confuciusgroningen.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....