Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen warm aanbevolen door buitenlandse studenten

13 april 2011

Als internationale studenten van de Rijksuniversiteit Groningen thuis hun landgenoten informeren over hun ervaringen, spreken ze een zeer positief oordeel uit over de universiteit. Uit een enquête, waaraan 1500 internationale RUG-studenten (bachelor, master, PhD en uitwisselingsstudenten) deelnamen, blijkt dat de Rijksuniversiteit Groningen bij de Nederlandse universiteiten het hoogste 'aanbevelingscijfer' krijgt.

Ook op Europees niveau krijgt de RUG een hoog aanbevelingscijfer, namelijk plaats 21. Regelmatig laat de Rijksuniversiteit Groningen meten hoe internationale studenten oordelen over hun studietijd in Groningen. De enquêtes worden uitgevoerd door I-graduate, een internationaal opererend extern bedrijf, in opdracht van universiteiten en hogescholen in Europa. Aan de najaarsenquête 2010 deden internationale studenten mee van twaalf Nederlandse universiteiten en hogescholen en 203 Europese instellingen voor Hoger Onderwijs.

Onderwijs

Wat onderwijs en het niveau van de bijbehorende faciliteiten betreft wordt de RUG op Nederlands niveau als het beste beoordeeld. In Europa staat de Groningse universiteit op de 17e plaats.

De internationale studenten zijn zeer tevreden over de inhoud van de opleidingen, de wijze waarop tentamens en opdrachten worden beoordeeld, de veiligheid van de stad en de instelling, de mogelijkheden om collega-studenten uit het land van herkomst en andere landen te ontmoeten, de kwaliteit van de graduate schools, de dienstverlening van het International Office, de financiële onderstening en de ICT-faciliteiten van de RUG. Op al de bovengenoemde terreinen staat de RUG op de eerste plaats in de Nederlandse context.

Welcoming Ceremony

Ook met het formele welkom aan de studenten in de vorm van de Welcoming Ceremony in augustus scoort de RUG in de najaarsenquête weer hoog.

Huisvesting en maaltijdvoorzieningen blijven zaken die voor verbetering vatbaar zijn, maar hier wijkt de RUG niet significant af van andere Nederlandse instellingen. Potentiële studenten thuis worden er vaak op gewezen dat de beroemde Nederlandse lunch minder uitvoerig is dan men gewend is. Ook het vinden van passende huisvesting is een minpunt. In samenwerking met het Housing Office gaan de Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversitet Groningen door met het zoeken naar mogelijke verbeteringen.

Meer informatie: drs. J.M.F. Borg, afdeling Academische Zaken, tel 050-363 5420, e-mail: j.m.f.borg@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...