Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Intrauterine insemination. Strategies to optimize treatment outcome

27 april 2011

Promotie: mw. A.E.P. Cantineau, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Intrauterine insemination. Strategies to optimize treatment outcome

Promotor(s): prof.dr. M.J. Heineman

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Bijdrage aan verbetering vruchtbaarheidsbehandeling

Van de mensen in de vruchtbare levensfase lukt het bij één op de tien niet om binnen afzienbare tijd zwanger te worden. Intra-uteriene inseminatie (IUI, waarbij opgewerkte zaadcellen kunstmatig in de baarmoeder worden ingebracht) is een van de mogelijkheden om de kans op zwangerschap te vergroten. Die kans per behandeling ligt momenteel rond de 10%. Astrid Cantineau bestudeerde hoe de slaagkans vergroot kan worden.

Uit haar onderzoek blijkt dat tijdens een IUI-behandeling regelmatig vroegtijdige pieken optreden in de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH), het hormoon dat bij de vrouw de eirijping en de eisprong stimuleert. Deze pieken lijken de behandelingsuitkomst echter niet negatief te beïnvloeden. LH-pieken kunnen effectief worden onderdrukt met een GnRH-antagonist, stelt de promovenda. Maar aangezien dit het aantal levendgeborenen niet significant vergroot, valt gebruik van dit medicijn af te raden. Verder blijkt dat het het beste is om per cyclus eenmaal intra-uterien te insemineren.

Astrid Cantineau (Oosterhout, 1978) studeerde geneeskunde in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Voortplantingsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Fertiliteitsafdeling van de Isala Klinieken te Zwolle. Cantineau is in opleiding tot gynaecoloog in het Martiniziekenhuis te Groningen.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...