Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Behandeling volgens afspraak

12 april 2011

Oratie : dhr. prof.dr. M.S. Cune, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Behandeling volgens afspraak

Leeropdracht: Orale functieleer, in het bijzonder de restauratieve en reconstructieve tandheelkunde

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

In zijn oratie bespreekt prof.dr. Marco Cune het actuele kwaliteitsdenken binnen de mondzorg. De overheid overweegt om in deze sector vrije prijsvorming toe te staan. Gestelde voorwaarde daarvoor is transparantie in prijs en kwaliteit. Er zijn verschillende definities van ‘kwaliteit’ mogelijk, maar ‘behandeling volgens afspraak’ dekt de lading aardig.

De vraag is of patiënt en tandarts dezelfde dingen belangrijk vinden. Desgevraagd geven mensen aan het bijzonder te waarderen als ze behandeld worden door steeds dezelfde tandarts, die daarbij ook nog Nederlands spreekt (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, 2009). De trend in het veld is echter dat praktijken groter worden, met veel wisselende patiënt-zorgverlener contacten. Het beroepsveld doet er goed aan oog te hebben voor de wensen van de patiënt op dit terrein.

Tandartsen zelf zijn als het gaat om ‘kwaliteit’ eerder geneigd om veel gewicht aan technische zaken toe te kennen. Dan wordt topkwaliteit bijvoorbeeld ‘een vervangen gebitselement dat bijna niet van echt te onderscheiden is’. Of misschien wel een restauratie die al heel lang meegaat. Dat zijn behandelingen die liggen op het terrein van de orale functieleer, meer in het bijzonder de restauratieve en reconstructieve tandheelkunde.

De tandarts moet kiezen uit een breed scala aan mogelijkheden om tanden en kiezen te herstellen. Daarbij valt met name een verschuiving op te merken van metalen restauraties naar keramische varianten, zoals zirconia en lithiumdisilicaat. Deze materialen hebben ongetwijfeld esthetische en biologische voordelen. De wetenschap kan de ontwikkelingen echter maar moeilijk bijhouden. Ze moeten zich in de praktijk nog bewijzen en langetermijnresultaten ontbreken. Daardoor wordt behandelen volgens afspraak lastig.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...