Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

STW-subsidie voor innovatief onderzoek biofarmaca

04 maart 2011

De Stichting voor Technische Wetenschappen (STW) heeft een subsidie van 1,5 miljoen euro toegekend aan een onderzoeksconsortium dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van nieuwe biofarmaca. Deelnemers aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn de groepen van prof.dr. R. Bischoff (Analytische Biochemie) en prof.dr. W. J. Quax (Farmaceutische Biologie). Naast STW ondersteunen diverse bedrijven het onderzoek met een totale bijdrage van ca. 0,8 miljoen euro.

De ontwikkeling van biofarmaca (farmaceutische eiwitten) is zeer belangrijk voor de farmaceutische en biotechnologische industrie, omdat doorbraken op farmaceutisch gebied met name van dit type producten worden verwacht.

Een bekend farmaceutische eiwit dat al vele jaren succesvol wordt toegepast, is insuline. Moderne biofarmaca zijn monoklonale antilichamen (veelbelovend voor de behandeling van bepaalde vormen van kanker), het humane groeihormoon en cytokines zoals interferonen.

De eiwitten hebben een zeer complexe chemische structuur. Voor de analyse daarvan moeten nieuwe technologieën worden ontwikkeld. Dit is noodzakelijk voor het screenen van nieuwe eiwitten en voor het analyseren van het gedrag van deze stoffen in het lichaam.

Het consortium, dat bestaat uit onderzoeksgroepen van de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een uitgebreide expertise op dit gebied en beschikt bovendien over geavanceerde apparatuur. De subsidie is toegekend omdat zowel de wetenschappelijke vernieuwing als de toepassingsmogelijkheden als uitstekend zijn beoordeeld.

Noot voor de pers
Meer informatie: prof.dr. R.P.H. Bischoff, Groningen Reserach Institute of Pharmacy, Analytical Biochemistry

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...