Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Moeilijke beslissingen

29 maart 2011

Oratie: dhr. prof.dr. B.A. Nijstad, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Moeilijke beslissingen

Leeropdracht: Dicision making and organizational behavior in business and economics

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Iedereen heeft wel eens geworsteld met een moeilijke beslissing. De twijfel kan bijvoorbeeld toeslaan bij partnerkeuze (zoals in Boer Zoekt Vrouw), bij beslissingen over de levensloop (studiekeuze), en bij managers die beslissingen nemen met grote gevolgen (bijvoorbeeld: waar moeten we bezuinigen). Maar wanneer zijn beslissingen nu precies moeilijk? En waarom is het belangrijk om dat te weten?

De vraag ‘wat maakt een beslissing moeilijk’ blijkt zelf een moeilijke vraag te zijn. Allerlei factoren spelen hierbij een rol, zoals het aantal alternatieven dat beschikbaar is, het belang van de beslissing, eerdere kennis en ervaring van de beslisser, en de kwaliteit van de beschikbare alternatieven. Er bestaat in de wetenschap dan ook geen consensus over de vraag wanneer beslissingen moeilijk zijn en wanneer niet. Toch is het belangrijk om dit te weten. Moeilijke beslissingen kunnen leiden tot stress en slapeloze nachten. Maar mensen hebben ook de neiging om andere keuzes te maken op het moment dat een beslissing moeilijk is. Ze kiezen dan bijvoorbeeld vaker voor relatief ‘veilige’ opties (zoals bij studiekeuze een brede en algemene studie).

In zijn oratie ontvouwt Bernard Nijstad een theorie over moeilijke beslissingen. De theorie voorspelt dat een beslissing moeilijk is als geen van de alternatieven duidelijk beter is dan andere alternatieven, en/of als het beste alternatief tevens belangrijke nadelen heeft. De theorie wordt geïllustreerd aan de hand van de effecten van het hebben van te veel keuze en de effecten van het belang van de beslissing.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 13 november 2018

  Best Working Paper Award voor Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum

  Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum willen bijdragen aan de strijd tegen de wereldwijde voedselverspilling door consumenten bewuster te maken van hun (verspillende) gedrag. Zij onderzoeken daartoe de besluitvorming van consumenten bij het kopen, consumeren...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 07 november 2018

  Financial giants can have a pivotal role for climate stability

  Financial institutions, such as banks and pension funds, have a key role to play in efforts to avoid dangerous climate change. And it is not only about redirecting investments to renewable energy and low-carbon businesses, but also to bolster the resilience...