Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Parental divorce and adolescent excessive drinking: role of parent - adolescent relationship and other social and psychosocial factors

21 maart 2011

Promotie: mw. Z. Tomcikova, 16.15 uur, Zittingszaal, Oude Boteringestraat 38, Groningen

Proefschrift: Parental divorce and adolescent excessive drinking: role of parent - adolescent relationship and other social and psychosocial factors

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Slowaakse pubers van gescheiden ouders drinken meer

Echtscheiding van de ouders vergroot de kans op overmatig drankgebruik door pubers. Deze conclusie trekt de Slowaakse onderzoeker Zuzana Tomcikova uit het promotieonderzoek dat zij uitvoerde met gegevens uit Slowakije. In dit onderzoek is de relatie tussen overmatig drankgebruik tijdens de puberteit en kenmerken van het gezin verkend. Riskant alcoholgebruik kwam vaker voor bij adolescenten van gescheiden ouders. Ook een hogere welstand, meer sociale steun van vrienden, een negatief zelfbeeld en slechte communicatie tussen de jongere en de ouders hingen samen met een hoger alcoholgebruik. Sociale steun vanuit het gezin en meer ouderlijk toezicht hingen juist samen met minder alcoholgebruik.

De bevindingen ondersteunen het belang van de context van het gezin bij het al of niet ontwikkelen van risicogedrag door jongeren. De kwaliteit van de relatie tussen de gescheiden ouders en de jongere is hierbij van groot belang.

Zuzana Tomcikova (Slowakije, 1982) studeerde psychologie aan de University of Trnava in Slowakije. Haar promotieonderzoek verrichtte zij bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Safarik University in Kosice, Slowakije. Het onderzoek werd gefinancierd door APVV, de Slowaakse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek, en vond plaats binnen het Groningen-Kosice onderzoeksprogramma. Tomcikova zet haar carrière voort als onderzoeker aan het Prague College of Psychosocial Studies in Praag, Tsjechië.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.