Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Parental divorce and adolescent excessive drinking: role of parent - adolescent relationship and other social and psychosocial factors

21 maart 2011

Promotie: mw. Z. Tomcikova, 16.15 uur, Zittingszaal, Oude Boteringestraat 38, Groningen

Proefschrift: Parental divorce and adolescent excessive drinking: role of parent - adolescent relationship and other social and psychosocial factors

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Slowaakse pubers van gescheiden ouders drinken meer

Echtscheiding van de ouders vergroot de kans op overmatig drankgebruik door pubers. Deze conclusie trekt de Slowaakse onderzoeker Zuzana Tomcikova uit het promotieonderzoek dat zij uitvoerde met gegevens uit Slowakije. In dit onderzoek is de relatie tussen overmatig drankgebruik tijdens de puberteit en kenmerken van het gezin verkend. Riskant alcoholgebruik kwam vaker voor bij adolescenten van gescheiden ouders. Ook een hogere welstand, meer sociale steun van vrienden, een negatief zelfbeeld en slechte communicatie tussen de jongere en de ouders hingen samen met een hoger alcoholgebruik. Sociale steun vanuit het gezin en meer ouderlijk toezicht hingen juist samen met minder alcoholgebruik.

De bevindingen ondersteunen het belang van de context van het gezin bij het al of niet ontwikkelen van risicogedrag door jongeren. De kwaliteit van de relatie tussen de gescheiden ouders en de jongere is hierbij van groot belang.

Zuzana Tomcikova (Slowakije, 1982) studeerde psychologie aan de University of Trnava in Slowakije. Haar promotieonderzoek verrichtte zij bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Safarik University in Kosice, Slowakije. Het onderzoek werd gefinancierd door APVV, de Slowaakse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek, en vond plaats binnen het Groningen-Kosice onderzoeksprogramma. Tomcikova zet haar carrière voort als onderzoeker aan het Prague College of Psychosocial Studies in Praag, Tsjechië.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...