Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

In somno securitas

15 maart 2011

Oratie : prof.dr. A.R. Absalom, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: In somno securitas

Leeropdracht: Anesthesiologie, met aandachtsgebied anesthesiologische farmacologie, peri-operatieve geneeskunde en zorg, en neurowetenschappen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

De eerste succesvolle demonstratie van narcose vond plaats in 1846. Sindsdien werden vele verbeteringen ingevoerd om narcose veiliger te maken. Medische kennis groeit exponentieel en creëert een toenemend aantal behandelingen, voor een snel verouderende populatie. Om veiligheid te kunnen waarborgen is standaardisatie van apparatuur, medicijnen en ingrepen nodig. Hiervoor kunnen vastgelegde protocollen handig zijn. Die moeten rekening houden met biologische variabiliteit onder mensen, en moeten regelmatig herzien worden om nieuwe kennis in acht te nemen. Om de kwaliteit van onze zorg te waarborgen moeten wij alle aannames in twijfel trekken en onze resultaten meten.

Tot heden hebben we beperkt begrip van onze narcosemiddelen, en van de toestand van narcose zelf. Deels is dit het gevolg van een algemeen gebrek aan begrip van het bewustzijn zelf. Grote studies toonden dat ‘awareness’ onder narcose, waarbij patiënten onverwacht weer bij bewustzijn komen tijdens een ingreep, nog steeds redelijk vaak voorkomt. Andere onderzoeken tonen aan dat anesthesie en chirurgie misschien nadelige langetermijneffecten kunnen hebben, vooral op de hersenen van baby’s en oude mensen.

De afdeling anesthesiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een lange en trotse geschiedenis van farmacologisch onderzoek, en blijft een expertisecentrum van wereldklasse op dit gebied. Met onze ervaring, en onze bestaande samenwerkingsverbanden, bevinden we ons in een goede positie voor onderzoek gericht op belangrijke onderwerpen, zoals het verminderen van de incidentie van awareness, het optimaliseren van de uitvoering van narcose, en de langetermijneffecten van chirurgie en narcose.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.