Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

In somno securitas

15 maart 2011

Oratie : prof.dr. A.R. Absalom, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: In somno securitas

Leeropdracht: Anesthesiologie, met aandachtsgebied anesthesiologische farmacologie, peri-operatieve geneeskunde en zorg, en neurowetenschappen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

De eerste succesvolle demonstratie van narcose vond plaats in 1846. Sindsdien werden vele verbeteringen ingevoerd om narcose veiliger te maken. Medische kennis groeit exponentieel en creëert een toenemend aantal behandelingen, voor een snel verouderende populatie. Om veiligheid te kunnen waarborgen is standaardisatie van apparatuur, medicijnen en ingrepen nodig. Hiervoor kunnen vastgelegde protocollen handig zijn. Die moeten rekening houden met biologische variabiliteit onder mensen, en moeten regelmatig herzien worden om nieuwe kennis in acht te nemen. Om de kwaliteit van onze zorg te waarborgen moeten wij alle aannames in twijfel trekken en onze resultaten meten.

Tot heden hebben we beperkt begrip van onze narcosemiddelen, en van de toestand van narcose zelf. Deels is dit het gevolg van een algemeen gebrek aan begrip van het bewustzijn zelf. Grote studies toonden dat ‘awareness’ onder narcose, waarbij patiënten onverwacht weer bij bewustzijn komen tijdens een ingreep, nog steeds redelijk vaak voorkomt. Andere onderzoeken tonen aan dat anesthesie en chirurgie misschien nadelige langetermijneffecten kunnen hebben, vooral op de hersenen van baby’s en oude mensen.

De afdeling anesthesiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een lange en trotse geschiedenis van farmacologisch onderzoek, en blijft een expertisecentrum van wereldklasse op dit gebied. Met onze ervaring, en onze bestaande samenwerkingsverbanden, bevinden we ons in een goede positie voor onderzoek gericht op belangrijke onderwerpen, zoals het verminderen van de incidentie van awareness, het optimaliseren van de uitvoering van narcose, en de langetermijneffecten van chirurgie en narcose.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...