Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

‘Dag van de francofonie’ in Groningen

18 maart 2011

Op donderdag 24 maart 2011 wordt in Groningen La journée de la francophonie gevierd. Het thema is ‘Francophonie: quand le Sud rencontre le Nord’. Er is een symposium waaraan de ‘délégué général’ (een soort ambassadeur) van Quebec in Brussel zal deelnemen. Ook de politieke attaché van de Canadese Ambassade te Den Haag, en vertegenwoordigers van het Maison Descartes in Amsterdam zijn aanwezig. De organisatie ligt bij het Centre Culturel français, het Centrum voor Canadese Studies en vakgroep Romaanse Talen en Culturen van de RUG.

De bijeenkomst is gratis en toegankelijk voor iedereen, maar aanmelding vooraf bij het Centre Culturel français (CCF) is verplicht. Daarnaast wordt in het kader van het evenement op woensdagavond 23 maart in bioscoop Forum-Images de film ‘Un homme qui crie’ (Tsjaad, Mahamed Saleh Hazoun, 2010, Nederlands ondertiteld) vertoond, met een introductie van dr. Anne-Marie Guinoune.

Programma 24 maart in Academiegebouw

10.00-13.00 uur: Ontvangst en lezingen
Dr. Jeannette den Toonder (RUG) - Littérature canadienne francophone : le rôle de la langue française en Amérique du Nord
Dr. Anne-Marie Guinoune (RUG) - Un regard sur la décolonisation de la société algérienne
Drs. Marie Boeuf (RUG) - Réception problématique des auteures africaines
Drs. Esfaindyar Daneshvar Tehranizadeh (Universiteit Leiden) - Littérature hybride : les auteurs iraniens immigrés en France

14.30-16.15 uur: In gesprek met schrijvers
Debat met Koli Jean Bofane, Fatou Diome en Mamadou Mahmoud Ndongo

16.30-18.00 uur: Discussie
Debat met M Christos Sirros (afgevaardigde van Quebec in Brussel) et Ann Flanagan-Whalen (attaché van de Ambassade van Canada in Den Haag).

18.00-19.00 uur: Receptie

Francofonie

De Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) werd opgericht op 20 maart 1970 op de Conferentie van Niamey (Niger), waar vertegenwoordigers van 21 landen een handvest voor internationale samenwerking tekenden. Sindsdien is de Francofonie flink uitgebreid en tegenwoordig zijn maar liefst 75 landen lid van de OIF. Zij vertegenwoordigen 890 miljoen mensen die behalve de Franse taal ook universele waarden delen, zoals de democratie, mensenrechten, vrede, rechtvaardigheid en zorg voor het milieu. Elk jaar wordt in maart over de hele wereld de Francofonie gevierd.

Noot voor de pers

• informatie: Jeannette den Toonder, Romaanse Talen en Culturen RUG, j.m.l.den.toonder@rug.nl of tel. 050 363 5891
• Centre Culturel français: ccfrance@rug.nl; bezoekadres: Harmoniegebouw, Oude Kijk In ’t Jatstraat 26, 9712 EK Groningen

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 15:50

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....