Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Single-tooth implants in the aesthetic zone. A clinical trial of different implant neck designs and immediate loading

26 januari 2011

Promotie: dhr. L. den Hartog, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Single-tooth implants in the aesthetic zone. A clinical trial of different implant neck designs and immediate loading

Promotor(s): prof.dr. G.M. Raghoebar, prof.dr. H.J.A. Meijer, prof.dr. A. Vissink

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Sneller plaatsen van tandkroon op implantaat mogelijk

Wie een voortand moet missen, wil het ontstane gat in het gebit graag snel laten opvullen. Dit kan met een implantaat met daarop een kroon. Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot wordt geplaatst en hierin vastgroeit. Dit duurt enige tijd. Normaal gesproken wordt pas drie maanden na plaatsing van het implantaat een kroon geplaatst. Dit om het implantaat in alle rust te laten vastgroeien, zonder dat het door een kroon wordt belast. Uit het promotieonderzoek van Laurens den Hartog blijkt nu dat het direct plaatsen van een kroon op een tandwortelimplantaat niet tot een minder gunstig resultaat leidt.

Voor de vervanging van een missende voortand kan het best gekozen worden voor een implantaat met een 1,5 mm gladde hals, of een implantaat met een ruwe hals met groeven, zo stelt Den Hartog verder vast. Dit leidt tot minder botverlies rondom het implantaat en tot betere klinische resultaten dan een implantaat met een gewelfde ruwe hals met groeven. Tussen de toegepaste halstypen is geen verschil in esthetische resultaat en patiënttevredenheid, zo blijkt. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of deze conclusies ook gelden voor de lange termijn.

Laurens den Hartog (Steenwijk, 1980) studeerde tandheelkunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door de Boeringstichting, de firma NobelBiocare en Stichting ORIS. Den Hartog blijft werkzaam als tandarts in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...