Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Erythropoietin in heart failure. Effects beyond erythropoiesis

12 januari 2011

Promotie: dhr. W.T. Ruifrok, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Erythropoietin in heart failure. Effects beyond erythropoiesis

Promotor(s): prof.dr. W.H. van Gilst, prof.dr. D.J. van Veldhuisen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Werking van erythropoietine (EPO) in hartfalen bestudeerd

Hartfalen is een ernstige aandoening met een slechte prognose. Ook gaat hartfalen gepaard met veel bijkomende ziekten, waaronder bloedarmoede. Nieuwe behandelmethoden voor hartfalen zijn gewenst. Willem-Peter Ruifrok onderzocht de werking van erythropoietine (EPO) op hartfalen, waarbij hij keek naar bijkomende effecten van EPO en zijn rol in de vorming van rode bloedcellen.

Ruifrok toont aan dat EPO in gunstige zin bijdraagt aan de vorming van nieuwe bloedvaten in het hart bij hartfalen. Bij een verminderde werking van EPO gaat het aanpassingsvermogen bij inspanning achteruit in zowel de hartspier als de skeletspieren. Indien bloedarmoede bij hartfalen wordt veroorzaakt door slechter functioneren van het beenmerg, heeft EPO als behandeling voor deze vorm van bloedarmoede nauwelijks effect. De gunstige effecten van EPO bij hartfalen lijken te berusten op aan andere mechanismen dan die op de vorming van de rode bloedcellen alleen.

Willem-Peter Ruifrok (Groningen, 1978) heeft geneeskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft zijn promotieonderzoek uitgevoerd bij de Afdeling Cardiologie van het UMCG. Het onderzoek is gefinancierd door NWO, de Nederlandse Hartstichting, the Netherlands Foundation for Cardiovascular Excellence, en de National Institutes of Health, USA. Ruifrok vervolgt zijn loopbaan als arts-assistent bij de afdeling Kindergeneeskunde van het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...