Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Erythropoietin in heart failure. Effects beyond erythropoiesis

12 januari 2011

Promotie: dhr. W.T. Ruifrok, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Erythropoietin in heart failure. Effects beyond erythropoiesis

Promotor(s): prof.dr. W.H. van Gilst, prof.dr. D.J. van Veldhuisen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Werking van erythropoietine (EPO) in hartfalen bestudeerd

Hartfalen is een ernstige aandoening met een slechte prognose. Ook gaat hartfalen gepaard met veel bijkomende ziekten, waaronder bloedarmoede. Nieuwe behandelmethoden voor hartfalen zijn gewenst. Willem-Peter Ruifrok onderzocht de werking van erythropoietine (EPO) op hartfalen, waarbij hij keek naar bijkomende effecten van EPO en zijn rol in de vorming van rode bloedcellen.

Ruifrok toont aan dat EPO in gunstige zin bijdraagt aan de vorming van nieuwe bloedvaten in het hart bij hartfalen. Bij een verminderde werking van EPO gaat het aanpassingsvermogen bij inspanning achteruit in zowel de hartspier als de skeletspieren. Indien bloedarmoede bij hartfalen wordt veroorzaakt door slechter functioneren van het beenmerg, heeft EPO als behandeling voor deze vorm van bloedarmoede nauwelijks effect. De gunstige effecten van EPO bij hartfalen lijken te berusten op aan andere mechanismen dan die op de vorming van de rode bloedcellen alleen.

Willem-Peter Ruifrok (Groningen, 1978) heeft geneeskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft zijn promotieonderzoek uitgevoerd bij de Afdeling Cardiologie van het UMCG. Het onderzoek is gefinancierd door NWO, de Nederlandse Hartstichting, the Netherlands Foundation for Cardiovascular Excellence, en de National Institutes of Health, USA. Ruifrok vervolgt zijn loopbaan als arts-assistent bij de afdeling Kindergeneeskunde van het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:12
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 27 maart 2024

    RUG/UMCG onderzoekers ontvangen prestigieuze onderzoeksbeurs

    RUG/UMCG-wetenschappers Mark Hipp, Bart Eggen, Moniek Tromp en Marleen Kamperman zijn samen met collega’s betrokken bij vier van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia.