Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Patellar tendinopathy. Prevalence, ESWT treatment and evaluation

08 december 2010

Promotie: dhr. J. Zwerver, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Patellar tendinopathy. Prevalence, ESWT treatment and evaluation

Promotor(s): prof.dr. R.L. Diercks

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Schokgolftherapie helpt niet bij een springersknie

Doorspelende sporters die korter dan een jaar last hebben van een springersknie hebben geen baat bij schokgolftherapie. Tot die conclusie komt promovendus Hans Zwerver na onderzoek onder amateursporters.

Springersknie of patelladinopathie is een aandoening die veel voorkomt bij basket-, hand- en volleyballers. Behandeling, zelfs chirurgisch, is lang niet altijd succesvol. Extracorporele Shock Wave Therapie (ESWT), oorspronkelijk ingezet tegen nierstenen, lijkt volgens verschillende onderzoeken wél een veelbelovende therapie. Tot op heden was de therapie echter alleen getest bij mensen met langdurige klachten.

Hans Zwerver testte ESWT bij amateursporters die minder dan een jaar last hadden van een springersknie en er gewoon mee doorsportten. Bij hen heeft de therapie geen enkel effect, ontdekte hij. Hoogstens voelt de knie een week na de behandeling iets beter aan, maar dat effect verdwijnt snel en objectief gezien haalt de therapie niets uit, zeker niet op de lange termijn. Zwervers onderzoek was een landelijke studie in samenwerking met de sportbonden NBB, NHV en NEVOBO.

Hans Zwerver (Emmeloord, 1967) werkt als sportarts en onderzoeker bij het Sportmedisch Centrum van het UMCG. Daar, en binnen de onderzoeksschool SHARE, deed hij ook zijn promotieonderzoek.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...