Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Patellar tendinopathy. Prevalence, ESWT treatment and evaluation

08 december 2010

Promotie: dhr. J. Zwerver, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Patellar tendinopathy. Prevalence, ESWT treatment and evaluation

Promotor(s): prof.dr. R.L. Diercks

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Schokgolftherapie helpt niet bij een springersknie

Doorspelende sporters die korter dan een jaar last hebben van een springersknie hebben geen baat bij schokgolftherapie. Tot die conclusie komt promovendus Hans Zwerver na onderzoek onder amateursporters.

Springersknie of patelladinopathie is een aandoening die veel voorkomt bij basket-, hand- en volleyballers. Behandeling, zelfs chirurgisch, is lang niet altijd succesvol. Extracorporele Shock Wave Therapie (ESWT), oorspronkelijk ingezet tegen nierstenen, lijkt volgens verschillende onderzoeken wél een veelbelovende therapie. Tot op heden was de therapie echter alleen getest bij mensen met langdurige klachten.

Hans Zwerver testte ESWT bij amateursporters die minder dan een jaar last hadden van een springersknie en er gewoon mee doorsportten. Bij hen heeft de therapie geen enkel effect, ontdekte hij. Hoogstens voelt de knie een week na de behandeling iets beter aan, maar dat effect verdwijnt snel en objectief gezien haalt de therapie niets uit, zeker niet op de lange termijn. Zwervers onderzoek was een landelijke studie in samenwerking met de sportbonden NBB, NHV en NEVOBO.

Hans Zwerver (Emmeloord, 1967) werkt als sportarts en onderzoeker bij het Sportmedisch Centrum van het UMCG. Daar, en binnen de onderzoeksschool SHARE, deed hij ook zijn promotieonderzoek.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws