Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents

06 december 2010

Promotie: mw. M. Sarkova, 13.15 uur, Zittingszaal, Oude Boteringestraat 38, Groningen

Proefschrift: Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents

Promotor(s): prof dr. W.J.A van den Heuvel

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Schoolomgeving belangrijk voor Slowaakse pubers

 

De schoolomgeving is een belangrijke factor als het gaat om het geestelijk welzijn en het gevoel van eigenwaarde van pubers. Zowel relaties tussen leerlingen onderling als tussen leerlingen en leraren kunnen bepalend zijn. Dat concludeert promovenda Maria Sarkova na een groot onderzoek onder Slowaakse adolescenten. Nieuw aan haar onderzoek is dat ze zowel psychologische problemen (depressie/angst) als gevoel van eigenwaarde bekeek in de vier groepen pubers die ze onderzocht.

 

 

Sarkova laat in haar onderzoek zien dat de geestelijke gezondheid van pubers afhangt van verschillende omstandigheden. De belangrijkste zijn geslacht, sociale vaardigheden en schoolmilieu. Ook culturele achtergrond speelt een belangrijke rol. Sarkova ontdekte bijvoorbeeld dat Hongaarse pubers (en vooral meisjes) veel lekkerder in hun vel zitten dan hun Slowaakse leeftijdsgenoten. Dat kan te maken hebben met de trots die Hongaren scheppen in hun rijkere geschiedenis en grotere economische macht.

 

 

Maria Sarkova (Slowakije, 1978) promoveert bij de afdeling Sociale Geneeskunde van het UMCG. Haar onderzoek deed ze aan de Pavol Jozef Safarik Universiteit in Kosice, Slowakije. Momenteel werkt Sarkova als docent bij de vakgroep Onderwijspsychologie van de Safarik Universiteit in Kosice.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...