Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents

06 december 2010

Promotie: mw. M. Sarkova, 13.15 uur, Zittingszaal, Oude Boteringestraat 38, Groningen

Proefschrift: Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents

Promotor(s): prof dr. W.J.A van den Heuvel

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Schoolomgeving belangrijk voor Slowaakse pubers

 

De schoolomgeving is een belangrijke factor als het gaat om het geestelijk welzijn en het gevoel van eigenwaarde van pubers. Zowel relaties tussen leerlingen onderling als tussen leerlingen en leraren kunnen bepalend zijn. Dat concludeert promovenda Maria Sarkova na een groot onderzoek onder Slowaakse adolescenten. Nieuw aan haar onderzoek is dat ze zowel psychologische problemen (depressie/angst) als gevoel van eigenwaarde bekeek in de vier groepen pubers die ze onderzocht.

 

 

Sarkova laat in haar onderzoek zien dat de geestelijke gezondheid van pubers afhangt van verschillende omstandigheden. De belangrijkste zijn geslacht, sociale vaardigheden en schoolmilieu. Ook culturele achtergrond speelt een belangrijke rol. Sarkova ontdekte bijvoorbeeld dat Hongaarse pubers (en vooral meisjes) veel lekkerder in hun vel zitten dan hun Slowaakse leeftijdsgenoten. Dat kan te maken hebben met de trots die Hongaren scheppen in hun rijkere geschiedenis en grotere economische macht.

 

 

Maria Sarkova (Slowakije, 1978) promoveert bij de afdeling Sociale Geneeskunde van het UMCG. Haar onderzoek deed ze aan de Pavol Jozef Safarik Universiteit in Kosice, Slowakije. Momenteel werkt Sarkova als docent bij de vakgroep Onderwijspsychologie van de Safarik Universiteit in Kosice.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...