Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Workload control under diagnosis

02 december 2010

Promotie: dhr. G.D. Soepenberg, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Workload control under diagnosis

Promotor(s): prof.dr.ir. G.J.C. Gaalman

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Werklastbeheersing in de noordelijke maakindustrie

Het belang van goede logistieke prestaties is groot voor het segment van klantordergestuurde bedrijven in de maakindustrie. De praktijk laat echter zien dat er met behulp van productieplanning en -beheersing nog grote verbeteringen mogelijk zijn. Het proefschrift van Erik Soepenberg heeft productieplanning en –beheersing tot onderwerp en richt zich daarbij op het concept van de ‘werklastbeheersing’ (Workload Control). Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar de werking van het concept in de praktijk en mogelijke bijdragen aan de theorie. Soepenbergs onderzoek bouwt voort op de bestaande expertise aan de RUG op dit gebied.

De inzichten zijn verkregen door een grootschalig empirisch project onder de naam ‘Prestatieverbetering Noordelijke Maakindustrie’, deels gefinancierd door de Europese Unie. Deelnemende bedrijven zijn elk een half jaar intensief ondersteund om hun logistieke prestaties door middel van werklastbeheersing te verbeteren. De analyses en verbeteracties werden ondersteund met het Elance-planningspakket van het participerende adviesbureau Langhout en Cazemier. Met dit pakket werden de ordervoortgang en levertijden systematisch geregistreerd gedurende de projecten.

Het onderzoek resulteerde in een concreet raamwerk en bijbehorende instrumenten om de oorzaken van leverbetrouwbaarheid te detecteren in praktijksituaties. Verder leidde het onder meer tot de verspreiding van wetenschappelijke kennis over werklastbeheersing in de noordelijke maakindustrie.

Erik Soepenberg (Almelo, 1982) studeerde aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Operations en de graduateschool SOM. Momenteel is Soepenberg hogeschooldocent bij de Hanzehogeschool en betrokken bij het lectoraat Arbeidsorganisatie en -productiviteit. Verder is hij werkzaam als docent bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 13 november 2018

  Best Working Paper Award voor Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum

  Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum willen bijdragen aan de strijd tegen de wereldwijde voedselverspilling door consumenten bewuster te maken van hun (verspillende) gedrag. Zij onderzoeken daartoe de besluitvorming van consumenten bij het kopen, consumeren...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 07 november 2018

  Financial giants can have a pivotal role for climate stability

  Financial institutions, such as banks and pension funds, have a key role to play in efforts to avoid dangerous climate change. And it is not only about redirecting investments to renewable energy and low-carbon businesses, but also to bolster the resilience...