Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Epidemiology of HIV-infection and drug resistance among tuberculosis patients in the Netherlands

01 december 2010

Promotie: mw. C.H. Haar, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Epidemiology of HIV-infection and drug resistance among tuberculosis patients in the Netherlands

Promotor(s): prof.dr. T.S. van der Werf

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Geen gevaar multiresistente tbc in Nederland

De opkomst van HIV heeft in Nederland niet geleid tot meer gevallen van tuberculose. Wel komt multiresistente tuberculose vaker voor bij HIV-geïnfecteerden, maar de besmetting heeft vaak in het buitenland plaatsgevonden. Dat stelt promovenda Catharina Haar na analyse van infectiegegevens in de periode 1993-2008. Haar conclusies zijn interessant in het licht van de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie, in het voorjaar van 2010, dat multiresistente tuberculose (MDR-tbc) een wereldwijde bedreiging vormt.

Bij mensen met HIV kan tuberculose na een besmetting sneller opvlammen, door verminderde weerstand. Als de tbc niet goed behandeld wordt kan de bacterie resistent worden tegen de medicijnen en ontstaat MDR-tbc, dat vervolgens overgedragen kan worden.

In de periode 1998-2008 werden in Nederland 87 gevallen van MDR-tbc vastgesteld. Haar vond dat het meestal gaat om mensen uit niet-westerse landen, veelal met een HIV-infectie, diabetes of een drugs- of alcoholverslaving.

Haar concludeert uit de cijfers verder dat MDR-tbc redelijk goed te genezen is. Vroege opsporing is daarbij wel van belang, net als een vroege diagnose van een eventuele co-besmetting met HIV. Ze adviseert om de HIV-test een standaardonderdeel van de tuberculosediagnostiek te maken.

Catharina Haar (Meppel, 1972) studeerde geneeskunde in Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Longziekten en tuberculose van het UMCG. Het onderzoek werd medegefinancierd door het KNCV Tuberculosefonds. Haar werkt als psychiater in opleiding bij GGZ Drenthe.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws