Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Groningse binnenstad twee dagen compleet in teken van Poolgebieden

24 november 2010

Op 26 en 27 november staat de binnenstad van Groningen geheel in het teken van de Poolnacht. Voor kinderen is er de WNF-ijsbeerspeurtocht. Op vier verschillende locaties zijn ijssculptuurkunstenaars aan het werk. De Der Aakerk is gevuld met poolonderzoekers die op een leuke en aantrekkelijke manier laten zien hoe zij hun onderzoek doen. Met een beetje geluk ligt er ook nog een pak sneeuw. Op zondag 28 november kan het publiek er met de Poolnacht van Groningen op uit door mee te doen met de ijstijdenexcursie en de trekvogelexcursie.

De WNF ijsbeerspeurtocht voert de kinderen langs het Centraal Station, de Bijenkorf, de IGLO in de Drie Gezusters, WOONN, Bever Zwerfsport, Australian Homemade, het Universiteitsmuseum, Juffies en Boekhandel van der Velde. Op elke locatie staat een zuil met een vraag over de ijsbeer. Kinderen moeten al hun zintuigen gebruiken om het goede antwoord te vinden. Tijdens deze avontuurlijke speurtocht komen de kinderen ook nog vier ijssculptuurkunstenaars tegen.

Iedereen kan in de Der Aakerk zien hoe poolonderzoekers hun onderzoek in de poolgebieden uitvoeren. Je hoeft zeker geen wetenschapper te zijn om dit leuk te vinden. Middenin de kerk staat een mobiel planetarium waarin de sterrenhemels van de Noord- en Zuidpool te bewonderen zijn. Ook is er een filmprogramma en een informatie- en boekenmarkt. Je kunt ook echte poolreizigers ontmoeten!

Op zondag 28 november kun je tijdens de ijstijdenexcursie mee met de bus en op zoek naar restanten van de ijstijden in ons landschap. Onder leiding van fysisch geograaf, Jaap Bongers van de Steekproef en RUG archeologe Inger Woltinge leer je anders naar het landschap kijken. Wist je dat er sporen zijn van maar liefst drie ijstijden in Noord-Nederland? De bus vertrekt van CS Groningen (9.30 uur) en P+R Haren (10 uur). Vooraf aanmelden is verplicht - via de website www.depoolnacht.nl. Dit kan t/m zaterdagavond 27 november als niet anders staat vermeld op de website.

Op zondagmiddag 28 november zijn in het Nationaal Park Lauwersmeer op diverse locaties poolonderzoekers en vogeldeskundigen aanwezig. Daar vind je onder andere steltloperonderzoeker Jeroen Reneerkens, ganzenonderzoeker en poolreiziger Maarten Loonen en schrijver Koos Dijksterhuis. Zij vertellen graag hun verhaal over de vogels en over hun eigen leven met de vogels. Je kunt dan ook zelf op zoek gaan naar de poolreizigers onder de vogels.

Meer informatie: www.depoolnacht.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:57

Meer nieuws