Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse binnenstad twee dagen compleet in teken van Poolgebieden

24 november 2010

Op 26 en 27 november staat de binnenstad van Groningen geheel in het teken van de Poolnacht. Voor kinderen is er de WNF-ijsbeerspeurtocht. Op vier verschillende locaties zijn ijssculptuurkunstenaars aan het werk. De Der Aakerk is gevuld met poolonderzoekers die op een leuke en aantrekkelijke manier laten zien hoe zij hun onderzoek doen. Met een beetje geluk ligt er ook nog een pak sneeuw. Op zondag 28 november kan het publiek er met de Poolnacht van Groningen op uit door mee te doen met de ijstijdenexcursie en de trekvogelexcursie.

De WNF ijsbeerspeurtocht voert de kinderen langs het Centraal Station, de Bijenkorf, de IGLO in de Drie Gezusters, WOONN, Bever Zwerfsport, Australian Homemade, het Universiteitsmuseum, Juffies en Boekhandel van der Velde. Op elke locatie staat een zuil met een vraag over de ijsbeer. Kinderen moeten al hun zintuigen gebruiken om het goede antwoord te vinden. Tijdens deze avontuurlijke speurtocht komen de kinderen ook nog vier ijssculptuurkunstenaars tegen.

Iedereen kan in de Der Aakerk zien hoe poolonderzoekers hun onderzoek in de poolgebieden uitvoeren. Je hoeft zeker geen wetenschapper te zijn om dit leuk te vinden. Middenin de kerk staat een mobiel planetarium waarin de sterrenhemels van de Noord- en Zuidpool te bewonderen zijn. Ook is er een filmprogramma en een informatie- en boekenmarkt. Je kunt ook echte poolreizigers ontmoeten!

Op zondag 28 november kun je tijdens de ijstijdenexcursie mee met de bus en op zoek naar restanten van de ijstijden in ons landschap. Onder leiding van fysisch geograaf, Jaap Bongers van de Steekproef en RUG archeologe Inger Woltinge leer je anders naar het landschap kijken. Wist je dat er sporen zijn van maar liefst drie ijstijden in Noord-Nederland? De bus vertrekt van CS Groningen (9.30 uur) en P+R Haren (10 uur). Vooraf aanmelden is verplicht - via de website www.depoolnacht.nl. Dit kan t/m zaterdagavond 27 november als niet anders staat vermeld op de website.

Op zondagmiddag 28 november zijn in het Nationaal Park Lauwersmeer op diverse locaties poolonderzoekers en vogeldeskundigen aanwezig. Daar vind je onder andere steltloperonderzoeker Jeroen Reneerkens, ganzenonderzoeker en poolreiziger Maarten Loonen en schrijver Koos Dijksterhuis. Zij vertellen graag hun verhaal over de vogels en over hun eigen leven met de vogels. Je kunt dan ook zelf op zoek gaan naar de poolreizigers onder de vogels.

Meer informatie: www.depoolnacht.nl

Laatst gewijzigd:30 november 2017 16:41

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...