Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Kocku von Stuckrad Docent van het jaar 2009-2010

11 november 2010

“Hij scoort hoog op alle punten die een docent van het jaar moet hebben. Ook qua begeleiding.”

Kocku von Stuckrad is verkozen tot docent van het studiejaar 2009-2010. Studenten hebben via Nestor een top drie samengesteld van de beste docenten. Een commissie die de studenten vertegenwoordigt, heeft colleges bij deze docenten gevolgd en Kocku von Stuckrad aangewezen als winnaar.


Focuspunten, enthousiasme en duidelijke structuur

Volgens de commissie zijn de colleges van Von Stuckrad anders dan die van andere docenten. In plaats van in te gaan op de grote lijnen pikt hij telkens een focuspunt of thema uit de lesstof dat hij uitgebreid uitwerkt. Hij doet dit op een enthousiaste manier waarbij hij goed de stof weet over te brengen. Feedback is voor hem belangrijk. Aan het eind van de collegereeks ‘heb je echt het idee dat je iets hebt geleerd’ aldus een student.

Studenten kunnen de bredere context uit de literatuur halen. Von Stuckrad geeft overigens relatief weinig literatuur op en legt minder nadruk op tentamens dan de meeste andere docenten. In plaats daarvan geeft hij veel tussentijdse opdrachten. Von Stuckrad biedt zijn studenten een duidelijke structuur in de modules die hij geeft.  

Von Stuckrads visie op goed onderwijs
Volgens Von Stuckrad moet een studieprogramma een goede opbouw hebben. In de eerste bachelorjaren inleidende, algemene vakken en later meer gespecialiseerde colleges waarin docenten ook hun persoonlijke expertise kunnen leggen. Ook studenten moeten in het verloop van hun studieprogramma steeds meer hun eigen accenten kunnen leggen. Verder gelooft Von Stuckrad in meerdere toetsmomenten tijdens een collegereeks in plaats van één toets aan het eind. Om het niveau van studenten goed te kunnen beoordelen kun je je als docent niet baseren op slechts één toetsmoment. Extra opdrachten als Kerncitaat Argumentatie Verbinding en Vraag is (KAVV) is daarbij een goede methode.

Von Stuckrad zal ons in februari volgend jaar gaan vertegenwoordigen bij de vierde universitaire Docent-van-het-Jaar-verkiezing.

Laatst gewijzigd:31 mei 2016 12:37

Meer nieuws

 • 11 november 2021

  Theologie voor tiende keer topopleiding!

  In 2022 zijn de bacheloropleidingen Theologie en Religiewetenschappen van de RUG wederom aangemerkt als Topopleiding. Theologie behoort bij de tien beste bacheloropleidingen van Nederland.

 • 26 oktober 2021

  Nieuw academisch instituut voor werk en zingeving

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en AOG Contractonderwijs (AOG) lanceren op 28 oktober de ‘Emmius School voor werk en zingeving’. Daarmee bieden de RUG en AOG als eerste in Nederland academische programma’s op het gebied van werk en zingeving.

 • 05 oktober 2021

  Michael Jackson-fans geven vorm aan betekenisvol leven via hun idool

  Michael Jacksons dood in 2009 zorgde wereldwijd voor verdriet. Nog steeds bestaan er herdenkingspraktijken ter nagedachtenis van de popster, zoals een virtueel maandelijks gebed en een jaarlijkse pelgrimage. Religiewetenschapper Fardo Eringa...