Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Genes and pathways in Crohn's disease

11 oktober 2010

Promotie: dhr. R.J. Xavier, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Genes and pathways in Crohn's disease

Promotor(s): prof.dr. C. Wijmenga

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nader inzicht in genetische oorzaken Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm, en komt voor bij ongeveer 1 tot 1,5 op de 1000 mensen in de westerse wereld. De oorzaak van de ziekte is maar voor een deel bekend: het is duidelijk dat het immuunsysteem niet goed werkt en met name reageert op de normaal aanwezige bacteriën in de darm. Erfelijke aanleg speelt echter ook een rol bij de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een klassiek voorbeeld van een zogenaamde multifactoriële ziekte: meerdere genetische factoren in samenspel met andere factoren spelen een rol in het ontstaan van de ziekte.

Promovendus Ramnik Xavier onderzocht welke genetische factoren betrokken zijn bij de ziekte en de mogelijke rol van deze genen in het ziekteproces. Met behulp van genoomwijde associatiestudies vond hij een groot aantal genetische risicofactoren voor de ziekte van Crohn, waaronder ATG16L1 en IRGM. Van ATG16L1 was al bekend dat het een belangrijke rol speelde in het proces van autofagie: het vermogen om bacteriën op te ruimen. Xavier toont aan dat dit proces verstoord is bij patiënten met de ziekte van Crohn. Ook toont hij aan dat IRGM een rol speelt in autofagie. Dit onderzoek laat zien hoe hypothesevrij onderzoek - een speurtocht door het hele menselijke genoom op zoek naar risicogenen - leidt tot volledig nieuwe inzichten in ontstaansmechanismen van ziekten.

Ramnik Xavier is hoofd van de afdeling Gastro-enterologie van het Massachusetts General Hospital in Boston en doceert aan de Harvard Medical School. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek via de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.