Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Family experiences after parental cancer

13 oktober 2010

Promotie: mw. S.M. Donofrio, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Family experiences after parental cancer

Promotor(s): prof.dr. H.B.M. van de Wiel, prof.dr. H.J. Hoekstra, prof.dr. T.A. van der Graaf

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Onzekerheid over zieke ouder grote belasting voor kind

Elk jaar worden in Nederland duizenden gezinnen met thuis wonende kinderen geconfronteerd met het bericht dat een van de ouders kanker heeft. Promovenda Stacey Donofrio onderzocht de gevolgen van de behandeling voor kanker voor de ouders en hun kinderen.

Uit het onderzoek blijkt dat het leed in de eerste vier maanden na diagnose het grootst is. Meer dan de helft van patiënten en hun partners ervaart een hoge mate van wat in het onderzoek ‘distress’ wordt genoemd. Distress houdt ongeveer in: leed, zorgen, verdriet en angst. In de loop van de tijd lijkt dit af te nemen: met het merendeel van de gezinnen gaat het, na een zware periode kort na de diagnose, redelijk goed. Toch kan ongeveer een derde van de ouders met kanker, een derde van hun partners en een derde van hun kinderen tot vijf jaar na de diagnose de problemen éigenlijk niet zelf aan. Zij zouden hierbij hulp moeten krijgen.

Ook vond Donofrio een sterke correlatie tussen functioneren van de partners: patiënten die veel fysieke of psychosociale problemen ervaren, blijken vaak een partner te hebben die ook problemen ervaart. Ten slotte stelt Donofrio vast dat emotionele problemen en gedragsproblemen vooral spelen bij kinderen die zich eenzaam voelen, of onzeker over de ziekte van hun ouder.

Stacey Donofrio (VS, 1974) studeerde psychologie te New York en Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Chirurgische Oncologie, Medische Oncologie en Medische Psychologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en de IJsselmond Foundation for Health Care Research. Donofrio werkt sinds twee jaar als docent bij de afdeling Psychologie van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 27 maart 2024

    RUG/UMCG onderzoekers ontvangen prestigieuze onderzoeksbeurs

    RUG/UMCG-wetenschappers Mark Hipp, Bart Eggen, Moniek Tromp en Marleen Kamperman zijn samen met collega’s betrokken bij vier van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia.