Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On trail for glioma therapy?

06 oktober 2010

Promotie: dhr. J.M.A. Kuijlen, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On trail for glioma therapy?

Promotor(s): prof.dr. J.J.A. Mooij, prof.dr. L.F.M.H. de Ley

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

TRAIL-combinatietherapie wellicht gunstig bij behandeling hersentumor GBM

Patiënten met een glioblastoma (GBM), een kwaadaardige hersentumor, hebben een slechte prognose. Ondanks de standaardbehandeling van chirurgie, radiotherapie en chemotherapie is de mediane overleving maar iets meer dan een jaar. Neurochirurg Jos Kuijlen van het UMCG onderzocht de mogelijkheden om de behandeling te verbeteren op basis van de TNF Related Apoptosis Inducing Ligand (TRAIL), een molecuul dat een binding aangaat met TRAIL-receptoren op het celmembraan van GBM cellen, waarna celdood geïnduceerd kan worden.

Kuijlen concludeert dat TRAIL en TRAIL-varianten unieke eigenschappen hebben en daardoor een rol kunnen spelen bij de behandeling van het GBM. Een GBM-behandeling van TRAIL in combinatie met een conventionele therapie geeft in theorie de meeste kans op succes, zo stelt de promovendus. De TRAIL-combinatietherapie kan wellicht bijdragen aan het overwinnen van chemo-radiotherapeutische resistentie van het GBM en hopelijk de overleving van deze patiëntengroep verlengen. Echter, de uitkomsten van het onderzoek zijn op dit moment niet te vertalen in nieuwe behandelingsvoorstellen voor patiënten met een GBM en zijn niet van invloed op de huidige standaardbehandeling van het GBM.

Jos Kuijlen (Luxemburg, 1968) is neurochirurg in het UMCG. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Pathologie en laboratoriumgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Kuijlen blijft ook na zijn promotie werkzaam als neurochirurg in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...