Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Multi-dimensional cardiac post-processing and visualization in dual-source computed tomography

29 september 2010

Promotie: mw. G.J. de Jonge, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Multi-dimensional cardiac post-processing and visualization in dual-source computed tomography

Promotor(s): prof.dr. M. Oudkerk

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Hartziekten beter in beeld met nieuwe scantechnieken

De nieuwste CT-scantechnieken bieden aanzienlijke vooruitgang voor de diagnose van hartziekten. Het afgelopen decennium heeft er een snelle technologische ontwikkeling plaatsgevonden op het gebied van CT techniek. Scanners worden steeds sneller en leveren beelden in steeds hogere resoluties, waardoor de hoeveelheid te analyseren data snel toeneemt. Daardoor zijn er steeds betere softwarepakketten nodig om de data te visualiseren en evalueren.

Gonda de Jonge vergeleek verschillende softwarepakketten voor de nabewerking van zogeheten dual source CT-scans van het hart op het gebied van de functie van het hart. Ze vond significante verschillen tussen de pakketten, en ook significante verschillen tussen (semi)automatische en handmatig aangepaste metingen. De Jonge stelt verder vast dat de nieuwe technieken geschikt zijn om alle hoofdtakken van de kransslagaderen in beeld te brengen middels ‘virtual angioscopy’. Ook afwijkende anatomie van de kransslagaders kan met dual-source CT goed opgespoord worden.

Gonda de Jonge (Groningen, 1980) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Radiologie van het UMCG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door ondermeer de firma’s Medis, Guerbet en Siemens. De Jonge is in opleiding tot radioloog in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...