Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Studien zu Dionysios von Alexandria

16 september 2010

Promotie: mw. E. Ilyushechkina, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Studien zu Dionysios von Alexandria

Promotor(s): prof.dr. M.A. Harder, prof.dr. R.R. Nauta

Faculteit: Letteren

 

Het leerdicht van Dionysius van Alexandrië: een klassieke ’reisgids’

Dionysius van Alexandrië of Dionysius Periegetes (’de reiziger’) was een Griekse geograaf uit Alexandrië, die leefde in de tweede eeuw na Christus. Hij is bekend als auteur van een geografisch leerdicht in hexameters, geschreven in het Oud-Grieks. Het is het enige werk in zijn soort dat volledig bewaard is gebleven en geeft een gedetailleerd beeld van de bewoonde wereld in de oudheid. De uiteenlopende gegevens van Dionysius gaan terug op de geografische en literaire bronnen van verschillende tijdperken. Hij heeft zelf nooit de landen bezocht die hij beschrijft, maar vatte eerdere teksten samen tot een overzichtswerk.

Promovenda Ekaterina Ilyushechkina maakte een veelzijdige historisch-filologische analyse van de literaire traditie over het antieke Zwarte Zeegebied in de interpretatie van Dionysius Periegetes. Haar proefschrift bestaat uit twee delen: het eerste vormt een theoretische inleiding op het gedicht en dient deze als een voorbeschouwing van de specifieke kenmerken van Dionysius Periegetes en zijn werk. Het tweede deel is een case-study die uitvoerig de concrete gegevens van Dionysius over het gebied rondom de antieke Zwarte Zee op de achtergrond van de gegevens van de andere antieke auteurs over deze regio bestudeert.

Het leerdicht van Dionysius Periegetes is van een bijzondere waarde voor de reconstructie van de etnogeografische situatie rondom de Zwarte Zee en van de navigatiepraktijk van de Griekse kolonisatie tot de Romeinse tijd. Verder behandelt Ilyushechkina de receptiegeschiedenis van het gedicht van Dionysius Periegetes in de volgende eeuwen, vooral de invloed op laat-antieke en Byzantijnse literatuur. Tot slot gaat zij in op de handschrifttraditie en verschillende edities van het bestudeerde werk.

Ekaterina Ilyushechkina (Rusland, 1978) studeerde klassieke filologie aan de Staatsuniversiteit van Moskou (of Lomonosov-universiteit). Zij verrichtte haar onderzoek als Ubbo Emmius-bursaal bij de afdeling Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de Faculteit der Letteren aan de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws