Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

De structuur van cultuur, of: wat weet de schildpad?

07 september 2010

Oratie: dhr. prof.dr. B.P. van Heusden, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: De structuur van cultuur, of: wat weet de schildpad?

Leeropracht: Cultuur en cognitie, i.h.b. met betrekking tot de kunsten

Faculteit: Letteren

 

Het is nog steeds niet ongebruikelijk om natuur en cultuur als tegengestelde polen te beschouwen. Natuur is het domein van de natuurwetenschappen (bèta), cultuur dat van de geesteswetenschappen (alfa). De gammawetenschappen neigen soms naar de ene, soms naar de andere pool. Van Heusden betoogt dat cultuur helemaal geen bijzonder soort ding is, maar ’gewoon’ een van de vele vormen van natuur. Er is dan ook geen bijzonder type wetenschap nodig om cultuur te bestuderen. Cultuur kan heel goed binnen het kader van de bestaande (natuur)wetenschap onderzocht worden. Dit gebeurt inmiddels ook; zoals in de cognitiewetenschappen, waar cultuur als een activiteit van ons brein wordt beschouwd. Door dit cognitieve onderzoek neemt ons inzicht in de structuur van cultuur snel toe. Kenmerkend voor deze structuur lijken in elk geval te zijn: 1. de scheiding van herinnering en ‘hier en nu’, 2. de combinatie van vier cognitieve basisvaardigheden (waarneming, verbeelding, conceptualisering en analyse), en 3. het vermogen tot reflectie of metacognitie. Het inzicht in de structuur van cultuur kan en zal ons denken over de ontologie van cultuur (wat voor ’ding’ is cultuur?), over de evolutie van cultuur (hoe verandert cultuur?), en over de epistemologie van de cultuurwetenschap (hoe bestudeer je cultuur?) waarschijnlijk ingrijpend veranderen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 21 november 2018

  Europeana Research Grant awarded to Berber Hagedoorn

  Berber Hagedoorn, Assistant Professor Media Studies at the University of Groningen Centre for Media and Journalism Studies, received the Europeana Research Grant award for her project 'Europeana 1914-1918: AV Storytelling Data in a European Comparative...

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...