Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Welkomstceremonie RUG voor buitenlandse studenten

31 augustus 2010

Op woensdag 1 september 2010 zijn de Martinikerk en het Academiegebouw in Groningen gevuld met ruim twaalfhonderd nieuwe internationale studenten en promovendi, die in september hun studie of onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen beginnen. Zij worden officieel welkom geheten met toespraken, een lunch, een informatiemarkt, workshops, een borrel en snacks. De RUG begroet jaarlijks studenten uit circa 125 landen. De Welcoming Ceremony is voor hen een belangrijke introductie.

Begin 2008 kwam bij een groot onderzoek onder buitenlandse studenten de welkomstceremonie van de RUG uit de bus als de beste van Nederland. Sprekers dit jaar op de welkomstceremonie op woensdagochtend zijn onder meer prof.dr. Frans Zwarts, Rector Magnificus van de RUG, mr.dr. Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen en prof.dr. Gregory Ashworth, ‘ervaringsdeskundige’ als het gaat om kennismaking met Nederland.

Lunch en informatie

’s Middags is er in het Academiegebouw een lunch en een informatiemarkt over studentenvoorzieningen en –verenigingen. Ook kunnen de bezoekers dan lezingen en workshops volgen over bijvoorbeeld studeren in Groningen, studieondersteuning en gezondheidszorg. Op donderdag  2 september is er een vervolgprogramma, speciaal voor de niet-EU/EER studenten, van meer praktische aard. Studenten kunnen dan hulp krijgen bij administratieve kwesties. 

Toenemende internationalisering

Het aantal internationale studenten en medewerkers aan de RUG neemt elk jaar toe. Dat is een ontwikkeling die de universiteit op alle mogelijke manieren stimuleert: door verbetering van voorzieningen, uitbreiding van Engelstaligheid en versterking van de internationale positionering.
Het aantal 'reguliere' buitenlandse studenten (die studeren om bachelor of master te worden) steeg de afgelopen jaren aan de RUG ieder jaar met circa tien procent, naar ruim 1800 in 2009. Daarbij komen nog de ruim 850 studenten die hier kortere tijd zijn, in het kader van bijvoorbeeld een uitwisselingsprogramma. Bovendien was 56% PhD-studenten van buitenlandse origine. Een deel van de buitenlandse gasten arriveert overigens begin 2011.
Dit jaar kunnen de belevenissen en indrukken van de studenten gevolgd worden op ‘RUG-Shout’ via Twitter, Facebook of SMS.   

Programma

woensdag 1 september 2010
10.30 uur            Martinikerk open, muziek
11.00-11.45 uur  toespraken door o.m. prof.dr. Frans Zwarts, Rector Magnificus
                            RUG, en mr.dr. Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen
         - vervolg programma in het Academiegebouw-
12.00-13.00 uur  lunch
12.00-15.00 uur  informatiemarkt over studentenvoorzieningen en –verenigingen
                            & faculteiten

donderdag 2 september 2010
13.00 -15.00 uur lezingen en workshops over studeren in Groningen, studie-
                            ondersteuning en gezondheidszorg
15.00-17.00 uur  muziek, borrel en snacks09.00 – 15.00 uur hulp bij administratieve kwesties
                           (alleen voor niet EU/EER-studenten) 

Noot voor de pers

Informatie: Jodien Houwers,  tel. 050 - 363 5467, j.d.houwers@rug.nl, of Serge Heldring, tel. 050 - 363 5374, s.heldring@rug.nl 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...