Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Ronald Giphart opent academisch jaar Faculteit der Letteren

25 augustus 2010
Ronald Giphart
Ronald Giphart (foto: Keke Keukelaar)

Op dinsdag 31 augustus zal schrijver  Ronald Giphart het academisch jaar van Faculteit der Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen openen door het uitspreken van de Letterenlezing. In de lezing die de titel ‘De weg van het lachen’ draagt, zal Giphart ingaan op ‘humor als ondergeschoven stijlfiguur in de Nederlandse literatuur’.

Over Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) is een van de productiefste en populairste schrijvers van Nederland. Zijn boeken zijn in tal van landen uitgegeven en een aantal ervan is verfilmd. Voor zijn werk ontving Giphart verschillende literaire nominaties en prijzen. Naast romans schrijft Giphart ook verhalen, columns, non-fictie, culinaire leesboeken en televisiescripts. In 2003 was hij de auteur van het Boekenweekgeschenk. Sinds 2010 is Ronald Giphart de vaste columnist van De Volkskrant.

Ronald Giphart studeerde enkele jaren Nederlands en debuteerde in 1992 met de roman Ik ook van jou, door de literaire kritiek geprezen om de sprankelende humor. Net als dit boek vonden zijn volgende romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost hun weg naar honderdduizenden lezers. Zijn vroege romans en verhalen spelen zich af in kringen van studenten en jonge mensen aan het begin van hun carrière. Liefde, vriendschap en het plezier van het schrijven zijn belangrijke thema’s in ook zijn latere zijn werk. Uitbundigheid en humor mengen zich veelal met een gevoel van weemoed: waarom blijft nou nooit eens iets zoals het was? In oktober 2010 verschijnt zijn nieuwe roman IJsland.

Over de Letterenlezing

Al ruim twintig jaar opent de Faculteit der Letteren haar academische jaar met de Letterenlezing. In de Letterenlezing geeft een bekende Nederlander zijn of haar mening over het belang van de Letteren (talen, kunst, literatuur, media, (kunst)geschiedenis, archeologie en communicatie) voor de maatschappij. Eerdere sprekers waren o.a. Jan Blokker, Abram de Swaan, Elsbeth Etty, Marcel Möring, Henk van Os en Hans Goedkoop.

De Letterenlezing is gratis toegankelijk voor belangstellenden. 
Tijd: dinsdag 31 augustus 2010 om 16.00 uur
Locatie: Offerhauszaal, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Noot voor de pers

Meer informatie:
Drs. Anneke Kok, communicatieadviseur Faculteit der Letteren, tel. 050-3635909, email a.kok rug.nl.

Laatst gewijzigd:23 augustus 2021 11:50

Meer nieuws

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....