Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Effects of dental implants on hard and soft tissues

30 juni 2010

Promotie: mw. N. Tymstra, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Effects of dental implants on hard and soft tissues

Promotor(s): prof.dr. H.J.A. Meijer, prof.dr. G.M. Raghoebar, prof.dr. A. Vissink

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Twee kronen op één implantaat mogelijke oplossing voor ruimtegebrek

Witte tanden en mooi roze driehoekjes tandvlees ertussen. Voor mensen die twee voortanden missen en daarom twee implantaten hebben, is dat ideaal vaak niet weggelegd. Voor twee implantaten naast elkaar is ruimte nodig. Die ruimte is er soms niet. Als de implantaten te dicht bij elkaar staan, slinkt het bot ertussen en krimpt ook het tandvlees. Daardoor ontstaat een zwart gat in plaats van gezond tandvlees.

Tandarts Nynke Tymstra vergeleek de gebitten van twintig patiënten met twee conventionele vlakke implantaten, naast elkaar, en twintig patiënten met twee nieuwe implantaten met gewelfde vorm. Een jaar na plaatsing was het bot rond de gewelfde implantaten iets meer geslonken dan rond de vlakke, maar was er geen verschil in het slinken van het tandvlees. Hoewel patiënten vaak zeer tevreden bleken, concludeert Tymstra dat maar moeilijk een voorspelbaar resultaat te krijgen is waar ook de arts tevreden mee is. Naast bovenstaande studie deed ze ook een pilotstudie waarin ze vijf patiënten met twee vlakke implantaten naast elkaar vergeleek met vijf patiënten met twee kronen op één implantaat. De optie van een implantaat met twee kronen zou een oplossing kunnen bieden wanneer er te weinig ruimte is voor twee implantaten. Tymstra raadt aan de mogelijkheid van een implantaat met twee kronen verder te onderzoeken.

Nynke Tymstra (Sneek, 1978) studeerde Medische Biologie en Tandheelkunde in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door fondsen van Nobel Biocare en het ORIS Onderzoeksfonds. Tymstra werkt in haar eigen tandartsenpraktijk in Ureterp, waar ze naast haar onderzoek ook werkte.

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...