Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dysfunctional beliefs in the understanding and treatment of obsessive-compulsive disorder

30 juni 2010

Promotie: mw. A. Polman, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Dysfunctional beliefs in the understanding and treatment of obsessive-compulsive disorder

Promotor(s): prof.dr. J.A. den Boer, prof.dr. P.J. de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Genezing dwangstoornis geen lineair proces

Mensen met een obsessief compulsieve stoornis hebben last van dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). Disfunctionele gedachten leiden bij deze mensen tot handelingen die niet in verhouding staan tot waar ze bang of angstig voor zijn. De stoornis kan met cognitieve psychotherapie behandeld worden. Wel blijft maar liefst 50% van de behandelde mensen daarna nog symptomen van de ziekte vertonen. Onderzoekster Annemiek Polman ging daarom na wat de aard is van het proces van gedragsverandering tijdens de behandeling.

Polman ontdekte dat het veranderingsproces door cognitieve therapie niet lineair en gradueel verloopt, zoals vaak aangenomen wordt. Zo leren patiënten in de huidige cognitieve therapie hun disfunctionele gedachten weliswaar te relativeren, maar vertaalt dit inzicht zich niet altijd naar veranderingen in angst en gedrag. Polman concludeert dat het behandelingsproces dynamisch is en dat er grote verschillen kunnen optreden per patiënt. Onderlinge verschillen tussen patiënten betekenen niet per definitie dat de therapie voor sommige patiënten niet geschikt is. Eigenlijk, vindt Polman, moeten patiënten met een dwangstoornis in twee groepen worden verdeeld: een groep mét en een groep zonder disfunctionele gedachten. Beide groepen hebben baat bij een ander soort therapie.

Annemiek Polman (Groningen, 1975) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Polman werkt sinds 2008 als senior onderzoeker aan de afdeling Wetenschappelijk Onderzoek van de Parnassia Bavo Groep.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws