Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tumor cell survival strategies in Hodgkin lymphoma

23 juni 2010

Promotie: mw. C. Xu, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Tumor cell survival strategies in Hodgkin lymphoma

Promotor(s): prof.dr. J.H.M. van den Berg, prof.dr. S. Poppema

Faculteit: Medische wetenschappen

 

Eigen overlevingmechanisme Hodgkin tumoren nader onderzocht

De ziekte van Hodgkin is een kankersoort die in het lymfestelsel begint. De ziekte wordt ook wel Hodgkin Lymfoom genoemd en ontstaat door een ontregelde groei van lymfkliercellen die deel uitmaken van het immuunsysteem. Eigenlijk is het vreemd dat Hodgkin tumorcellen kunnen overleven. Ze doen dat namelijk in een omgeving vol vijandige ontstekingscellen. Chuanhui Xu onderzocht de onderliggende mechanismen van dit overlevingsmechanisme.

Het was al bekend dat Hodgkin tumorcellen kunnen overleven door de natuurlijke immuunreactie van het lichaam te onderdrukken en door specifieke, niet-vijandige cellen aan te trekken. Om het overlevingsmechanisme nog beter te kunnen doorgronden keek Xu naar verschillende signaalroutes, invariant natural killer cellen (iNKT) en Toll like receptoren (TLRs). Zulke TLRs fungeren normaal gesproken als poortwachters doordat ze de eerste vorm van bescherming bieden tegen microbiële infecties. TLRs kunnen afwijkende moleculaire patronen herkennen en bestrijden door de immuunreactie op te starten en te reguleren. Xu ontdekte onder andere dat deze receptoren bij mensen met het Hodgkin Lymfoon hyporeactief zijn, oftewel, niet goed werken.

Chuanhui Xu (Zhejiang, China, 1984) studeerde geneeskunde aan de universiteit van Beijing. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Xu ontving een Bernoulli beurs. Hij werkt als resident in internal medicine aan de universiteit in Bejing, waar hij een opleiding volgt tot reumatoloog.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...