Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tumor cell survival strategies in Hodgkin lymphoma

23 juni 2010

Promotie: mw. C. Xu, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Tumor cell survival strategies in Hodgkin lymphoma

Promotor(s): prof.dr. J.H.M. van den Berg, prof.dr. S. Poppema

Faculteit: Medische wetenschappen

 

Eigen overlevingmechanisme Hodgkin tumoren nader onderzocht

De ziekte van Hodgkin is een kankersoort die in het lymfestelsel begint. De ziekte wordt ook wel Hodgkin Lymfoom genoemd en ontstaat door een ontregelde groei van lymfkliercellen die deel uitmaken van het immuunsysteem. Eigenlijk is het vreemd dat Hodgkin tumorcellen kunnen overleven. Ze doen dat namelijk in een omgeving vol vijandige ontstekingscellen. Chuanhui Xu onderzocht de onderliggende mechanismen van dit overlevingsmechanisme.

Het was al bekend dat Hodgkin tumorcellen kunnen overleven door de natuurlijke immuunreactie van het lichaam te onderdrukken en door specifieke, niet-vijandige cellen aan te trekken. Om het overlevingsmechanisme nog beter te kunnen doorgronden keek Xu naar verschillende signaalroutes, invariant natural killer cellen (iNKT) en Toll like receptoren (TLRs). Zulke TLRs fungeren normaal gesproken als poortwachters doordat ze de eerste vorm van bescherming bieden tegen microbiële infecties. TLRs kunnen afwijkende moleculaire patronen herkennen en bestrijden door de immuunreactie op te starten en te reguleren. Xu ontdekte onder andere dat deze receptoren bij mensen met het Hodgkin Lymfoon hyporeactief zijn, oftewel, niet goed werken.

Chuanhui Xu (Zhejiang, China, 1984) studeerde geneeskunde aan de universiteit van Beijing. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Xu ontving een Bernoulli beurs. Hij werkt als resident in internal medicine aan de universiteit in Bejing, waar hij een opleiding volgt tot reumatoloog.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...